Cursussen

 

Cursussen, workshops, demonstraties...
stuur de nodige info naar
info@de-scroll-kalender.be 

 

Persoonlijke Tentoonstelling Dorothea Van De Winkel  -  op bezoek in een Brussels co-housingproject  -  een  webalbum maken en delen  -  aan de slag met android-tablet  -  Gehoorpreventie  -  Verhaal zoekt schrijver (M/V)  -  Djembé sessie  -  Plassen in Ninove  -  conserveren & fermenteren  -  Cursus rijbewijs  -  Religie en geweld  -  Filosofisch Café  -  Hoe overwinterende vogels helpen ?  -  Digitaal Café  -  Dag van de Ambachten  -  Happy Dance Opendeur  -  Koken met natuurlijke groenten  -  Fotobewerking met je smartphone  -  Streaming-Apps  -  Ouderen aan de slag met tablets  -  sauzen en feesthapjes  -  Maak je eigen verzorgingsproducten  -  Ontstressen met wandelcoaching  -  cursus haagvlechten  -  alles wat je moet weten over het orgel  -  smartphonefoto's presenteren  -  Wereldcafé met optredens en dans  -  Tio 3 textiel & crafts happening  -  Mee met het nieuws  -  Feestelijke vegetarische bereidingen  -  Babbelonië  -  Joint Café.sport, tennis, badminton, ping pong... & Joint Dokkaffee  -  Je immuunsysteem als bondgenoot  -  Groenpalet Groendak-voordelen  -  Spreken voor een groep  -    

 

BOEK: Geschiedenis van wind- en watermolens in Meerbeke

*

Galerij Theaxus is vrij toegankelijk van 14 tot 19 uur op zaterdag, zondag, maandag en op afspraak.
Dorothea Van De Winkel  Ommegangstraat 3  9690  Kluisbergen-Kwaremont
 

Tel +32(0)55/38 60 53 Gsm +32(0)478/459 557 E-mail  info@galerij-theaxus.com    Web  www.galerij-theaxus.com

naar boven

Repair Café Sint-Lievens-Houtem

 

 

*Aan de slag met de Android-tablet   

Misschien ben je van plan een tablet-pc aan te schaffen of heb je er pas een gekocht? Maar hoe werkt alles nu precies? Wat zijn 'apps' en hoe krijg je ze op je toestel? Zijn er veel verschillen met een Ipad?  In deze korte cursus ga je zelf aan de slag met een android-tablet. Breng je android-tablet mee.

di, 21/11/2017 - 09:30 - 12:00 di, 28/11/2017 - 09:30 - 12:00 Bibliotheek Oudenaarde Markt 35 9700 Oudenaarde Standaardprijs - 24.00 Sociale prijs - 5.00 Inschrijven

naar boven

Repair Café Oudenaarde


 

*

naar boven

Beentjes buiten met Karel

Pagina in de kijker

 

*Verhaal zoekt schrijver (M/V)

Inspiratiecursus voor schrijvers

Verhalen zoeken dringend mensen die ze willen opschrijven!
Op vier avonden gaan we aan de slag met verbeelding en inspiratie. We schrijven ter plaatse en werken thuis aan kleine opdrachten die je laten kennismaken met het schrijversambacht en het kortverhaal.
Want verhalen vind je overal. De personages lopen je voorbij op straat, je vangt flarden op van conversaties uit hun verborgen levens. Je leest advertenties die je een glimp gunnen van plaatsen waarin andere wetten gelden, andere gebruiken. In je verbeelding groeien parallelle werelden waarin jij de baas bent en jouw werkelijkheid schept. Geen schrijfervaring nodig!

 

wo, 22/11/ - 29/11/ - 06/12/ - 13/12/2017 - 19:30 - 22:00 Bibliotheek Kluisbergen Brugzavel 25B

9690 Kluisbergen Standaardprijs - 40.00  Sociale prijs - 8.00  inschrijven

naar boven

Infoavond Diabetes

 

*Tweewekelijkse djembésessie 
Woe. 22/11, 6/12, 20/12 - 20u – 22u 
Wil je graag West-Afrikaanse ritmes (leren) spelen in een gemoedelijke sfeer? Tweewekelijks op woensdagavond organiseert ’t Uilekot ism Alex Rosier een djembésessie in haar boekencafé. Wie graag vooraf wat techniek oefent kan telkens starten om 19u30. Heb je eens een avond gemist, dan sluit je gewoon de volgende keer weer aan.
P
rijs: 8€ per sessie, 5€ leden ‘t Uilekot, 2€ huur djembé (indien gewenst). 

Info en inschrijving: Alex Rosier: 0472/21 52 85 of uilekot@skynet.be  
Locatie: ’t Uilekot, Groenlaan 39, Herzelewww.uilekot.org

naar boven

Infoavond Diabetes
 
 

*

naar boven

 

 

*Conserveren & fermenteren

Praktische workshop

Wil je lang en op een milieuvriendelijke manier van de overvloedige oogst van je moestuin genieten, met behoud van vitaminen en mineralen? Dan kies je niet voor invriezen, maar voor oude bewaarmethodes zoals inmaken, pekelen en drogen. Het kost nu even tijd, maar nadien ben je blij dat je snel een heerlijk gerecht op tafel kan brengen. Door de komst van de koelkast en diepvries is deze kennis wat verdwenen en misschien kan je het ook niet meer aan oma vragen. Dankzij deze kookworkshop krijg je een overzicht van de technieken om je oogst lekker te verwerken. Indien mogelijk meebrengen: snijplankje, favoriete mes, keukenschort, twee complete weckbokalen (klein), confituurpot. Ingrediënten zijn inbegrepen in de deelnameprijs.

do, 23/11/2017 - 19:00 - 22:00 CC De Abdij (Koetshuis) Abdijstraat 10 9500 Geraardsbergen Standaardprijs - 17.00 Sociale prijs - 9.00 Inschrijven

naar boven

 

*

naar boven
 

*Religie en geweld  
2 handen op 1 buik? 
Hoe verhouden religie, geweld en beeldvorming zich? Heeft religie een gevaarlijk kantje? Hebben we seculiere wetten nodig om de invloed van religie te beperken?  Hoe acuut en dreigend is het ‘gevaar van het salafisme’? Gaan seculiere wetten op de schop voor de sharia? Wat betekent de strekking voor moslims en voor niet-moslims? 

Samen met Jonas Slaats, auteur van "Fast Food Fatwa's" ontrafelen we de salafistische strekking binnen de islam. Een zoektocht met onverwachte wendingen en verrassingen.

do, 23/11/2017 - 19:30 - 22:00, do, 30/11/2017 - 19:30 - 22:00 Bibliotheek Oudenaarde Markt 35 9700 Oudenaarde  Standaardprijs - 20.00 Sociale prijs - 4.00 Inschrijven

naar boven

*
Donderdag 23 november om 19u30 : 
Filosofisch café met Alex Klijn

Eens te meer kan je een avondje komen filosoferen bij een goed glas en in tof gezelschap - of je nu een ervaren wijsgeer bent, of nog maar net een teen in het filosofische bad komt dompelen. Neem deel aan een gesprek en onderzoek mee een filosofische vraag. Verwacht geen duidelijk antwoord: het gaat om de denkoefening, het bewust worden van overtuigingen en redeneringen. De begeleider speelt de rol van Socrates: door vragen te stellen zet hij aan tot nadenken en zorgt hij voor evenwicht tussen filosofische diepgang en ontspannen gesprek. Alex Klijn begeleidt filosofische cafés, cursussen rond het brein en mindfulness. Verbondenheid creëren loopt als een rode draad door zijn werk en zijn leven. Samen dialogeren, mediteren, filosoferen...om hoofd en hart op één lijn te krijgen. Dit onder het milde motto: "be the change you want to see in the world."

Locatie:  HuisvandeMens Zottegem
Hoogstraat 42, 9620 Zottegem

Gratis toegang, wel graag inschrijven via zottegem@demens.nu of 09 326 85 70
naar boven

BOEK: Geschiedenis van wind- en watermolens in Meerbeke

 

*Digitaal Café  
Mobiel met je tablet  
In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Dit Digitaal Café  gaat over apps die je mobiliteit kunnen verbeteren zoals een routeplanner, de app van de NMBS, … Ter plaatse betaal je € 5 voor een drankje en versnapering. Breng je tablet, iPad, smartphone of iPhone mee 
 

In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Dit Digitaal Café  gaat over apps die je in staat stellen het nieuws en de actualiteit op te volgen via je tablet/Ipad of smartphone/Iphone. Ter plaatse betaal je € 5 voor een drankje en versnapering. Breng je tablet, iPad, smartphone of iPhone mee. 

za, 25/11/2017 - 09:30 - 12:00 Bibliotheek Geraardsbergen Gasthuisstraat 28 9500 Geraardsbergen

Gratis inschrijven

 

In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Dit Digitaal Café bekijken we welke apps je kunnen helpen bij het plannen of maken van afspraken. Ter plaatse betaal je € 5 voor een drankje en versnapering. Breng je tablet, iPad, smartphone of iPhone mee. 
za, 16/12/2017 - 09:30 - 12:00Bibliotheek Sint-Lievens-Houtem Fabriekstraat 19 9520 Sint-Lievens-Houtem Gratis - 
inschrijven

naar boven

Repair Café Oudenaarde

 
 

*

naar boven
*
naar boven
 
 
 

*De natuurlijke keuken 

Vegetarisch koken met seizoensgroenten 
Seizoensgroenten bieden ons heel wat mogelijkheden om kleur, levendigheid en variatie in onze bereidingen te brengen. Kok Peter Vandermeersch wijst ons de weg. In enkele lessen leer je basisgroenten en allerlei 'vergeten' groenten op verschillende manieren te bereiden. Je maakt ook kennis met hun eigenschappen en werking. De gerechten zijn smakelijk, verrassend en  gemakkelijk te integreren in de dagelijkse keuken. Schort, droogdoek, bewaardoosjes meebrengen a.u.b.

di, 28/11/2017 - 19:00 - 22:00 di, 05/12/2017 - 19:00 - 22:00 De Mastbloem Waregemsesteenweg 22 9770 Kruishoutem   Standaardprijs - 48.00  Sociale prijs - 29.00  inschrijven  
naar boven

*Fotobewerking met smartphone  
Iedereen weet ondertussen dat je met je smartphone kan fotograferen. Maar wist je ook dat je je foto's nadien op je smartphone, Iphone, tablet of Ipad kan bewerken? Je hebt voor heel veel bewerkingen geen computer meer nodig. Maar wat is fotobewerking eigenlijk en waarom zou je het doen? Welke apps heb je dan nodig en hoe werken ze? Breng smartphone, tablet, Ipad of Iphone mee met volle batterij. We werken vooral met gratis apps maar voorzie ook een budget van een paar euro voor betalende apps. Dit is in de eerste plaats een cursus over beeldbewerking en niet over de algemene werking van je smartphone.

vr, 01/12/2017 - 09:30 - 12:00  -  vr, 08/12/2017 - 09:30 - 12:00 Bibliotheek Oudenaarde Markt 35 9700 Oudenaarde Standaardprijs - 24.00  Sociale prijs - 5.00 Inschrijven

naar boven

Repair Café Oudenaarde

*

 

Rachida Lamrabet over mensenrechten 
Open Algemene Vergadering Vormingplus 
Vertrekkend vanuit de boerka-affaire zoekt Rachida Lamrabet een antwoord op een aantal ongemakkelijke vragen. Geldt de vrijheid van meningsuiting voor iedereen of veranderen de regels als mensen met een andere origine zich in het publieke of artistieke debat mengen? Kan ‘allochtone’ kunst of literatuur eigenlijk wel kunst of literatuur zijn? Rachida Lamrabet heeft het in ‘Zwijg, allochtoon!‘, haar essay over identiteit, racisme, het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om de vrijheid, en onze bange samenleving. Aan de hand van eigen verhalen schetst ze een ruim beeld over het thema ‘polarisering’. 
Rachida Lamrabet is een Belgisch schrijfster en juriste van Marokkaanse origine. Ze immigreerde met haar ouders naar België in 1972. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. Ze was ook juriste voor Unia (het Interfederaal Gelijkekansencentrum)

vr, 01/12/2017 - 20:00 - 22:00 Stadsbibliotheek Zottegem Kasteel van Egmont, Heldenlaan 9620 Zottegem De ingang is gratis, wel inschrijven a.u.b inschrijven

naar boven

 

*Streaming-apps

In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Dit Digitaal Café bekijken we hoe je streaming diensten zoals Spotify, Netflix of internetradio kan gebruiken op je tablet/Ipad of smartphone/Iphone. Ter plaatse betaal je € 5 voor een drankje en versnapering. Breng je tablet, iPad, smartphone of iPhone mee.

di, 05/12/2017 - 09:30 - 12:00 Bibliotheek Herzele Solleveld 35 9550 Herzele Gratis  inschrijven

naar boven

Onder Stoom met Joan...

 

*Tablet-atelier 
Ouderen aan de slag met tablets 
Je hebt een tablet aangeschaft en je wil er meer mee doen? Je vraagt je af hoe anderen met hun kleinkinderen babbelen via internet? Je weet dat er interessante apps voor ouderen bestaan, maar welke? En waar vind je ze? Herken je deze vragen? Kom dan naar het tablet-atelier. We werken er in kleine groep aan tabletvragen die je in de groep kan stellen. De begeleider voorziet natuurlijk ook iets dat je vast zal interessen. We laten ons het hoofd niet op hol brengen en leren en oefenen op ons eigen tempo. Breng je tablet of iPad mee. Je betaalt € 5 ter plaatse voor een drankje en versnapering. 
 

di, 05/12/2017 - 09:30 11:30LDC De Dendervallei Alfons De Cockstraat 12 bus A 9310 Herdersem Gratis - 0.00 wachtlijst

 
 
*Sauzen en feesthapjes 
Vegetarische keuken 
Je leert in deze les zelf feestelijke aperitiefhapjes maken met bijpassende sausjes. Dipsausjes, plantaardige mayonaises, kruidenstrooisels en pesto’s brengen smaak en kleur op je bord. Je leert hoe we met noten, pitten, zaden, groenten, granen, yoghurt, bonen en kruiden eenvoudige en smakelijke hapjes en sausjes maken. Onze maaltijden worden op die manier niet alleen gezonder maar ook aantrekkelijker, smakelijker en kleurrijker. Bewaardoosjes meebrengen. Ingrediënten in de prijs inbegrepen.
 
do, 07/12/2017 - 19:00 - 22:00 LDC De Dendervallei Alfons De Cockstraat 12 bus A 9310 Herdersem Standaardprijs - 21.00 Sociale prijs - 11.00  inschrijven
naar boven

 

*Maak je eigen verzorgingsproducten
Zelf maken is consu-minderen
In deze workshop leert Kelly je hoe je zelf 100% natuurlijke verzorgingsproducten kan maken. Je leert de basis van het zelf maken van producten als voedende créme, scrub, deodorant, lippenbalsem en tandpasta. Hoe begin je eraan? Waar koop je de ingrediënten? Welke oliën zijn geschikt voor jouw type huid? Op het einde van de avond ga je naar huis met een hoop informatie over de wondere wereld van DIY (do it yourself) cosmetica en met 2 tot 3 zelfgemaakte producten. Gelieve afsluitbare potjes mee te brengen. Ingrediënten zijn inbegrepen in de deelnameprijs.

do, 07/12/2017 - 19:30 - 22:30't Kasteeltje Stationstraat 7 9470 Denderleeuw Standaardprijs - 27.00 Sociale prijs - 19.00 inschrijven

naar boven

 

*Ontstressen met wandelcoaching
Tijdens deze wandeling kijken we naar wat jou stress bezorgt, hoe en waar jij dat ervaart. We onderzoeken wat je nodig hebt om de stressbron buiten jezelf het hoofd te bieden. Je krijgt praktische tips mee om dagelijks je stressniveau onder controle te brengen. We wandelen ongeveer een uur in een rustig tempo en in stilte. Gelieve stevige en waterdichte wandelschoenen mee te brengen

za, 09/12/2017 - 14:00 - 16:00Het Kravaalbos - Café Stinne Putstraat 116 9310 Meldert Standaardprijs - 10.00 Sociale prijs - 2.00 inschrijven

naar boven
 

*

naar boven

 

*

naar boven

 

*Smartphonefoto's presenteren 

Digitaal, online en afgedrukt 

Je hebt een mooie reeks foto's op je smartphone of tablet staan. Hoe kan je die nu delen met de wereld? Dat kan via internet, maar je kan er ook bezoekers thuis mee verrassen op je televisiescherm. Hoe zit het met afdrukken? En hoe zorg je ervoor dat je meerdere fans krijgt voor de foto's die je deelt? Dat kom je allemaal te weten tijdens deze twee sessies. Breng smartphone, tablet, Ipad of Iphone mee met volle batterij. We werken vooral met gratis apps maar voorzie ook een budget van een paar euro voor betalende apps. Dit is in de eerste plaats een cursus over foto's en niet over de algemene werking van je smartphone. 

vr, 15/12/2017 - 09:30 - 12:00 vr, 22/12/2017 - 09:30 - 12:00 Bibliotheek Oudenaarde Markt 35 9700 Oudenaarde Standaardprijs - 24.00 Sociale prijs - 5.00 inschrijven

naar boven

 

*Wereldcafé met optredens en dans 
Tijdens het wereldcafé zijn er diverse optredens van lokaal talent die muziek brengen vanuit verschillende werelddelen. Een dj neemt ons op sleeptouw met dansbare muziek uit de hele wereld.  Beleef deze wereldreis in je eigen stad.

za, 16/12/2017 - 19:00 - 23:59 Jeugdcentrum De Spiraal Zakkaai 29 9500 Geraardsbergen Gratis inschrijven

naar boven

Onder Stoom met Joan...

*Feestelijke vegetarische bereidingen 
Vegetarische keuken 
Je leert in deze les een feestelijke maaltijd maken. Je leert hoe we met noten, pitten, zaden, groenten, granen, yoghurt, bonen en kruiden eenvoudige en smakelijke hapjes en sausjes maken. Onze maaltijden worden op die manier niet alleen gezonder maar ook aantrekkelijker, smakelijker en kleurrijker. Deze activiteit richt zich zowel tot wie de eerste stappen zet in de wereld van vegetarische voeding als tot wie zich hierin meer wil bekwamen. De ingrediënten zijn in de prijs inbegrepen. Bewaardoosjes meebrengen.

do, 21/12/2017 - 19:00 - 22:00 De Mastbloem Waregemsesteenweg 22 9770 Kruishoutem Standaardprijs - 24.00 Sociale prijs - 14.00 inschrijven
naar boven

Infoavond Diabetes

 

 


*
Babbelonië 
 

Boeiende babbels en onverwachte ontmoetingen

Wil je je stadsgenoten beter leren kennen? Heb je zin in boeiende gesprekken en leuke activiteiten? In Babbelonië ontmoeten Nederlandstaligen en anderstaligen elkaar. We praten in groepjes over alledaagse dingen: kinderen en ouderen, feesten, ziekte en gezondheid, werk... Of we koken samen, maken een wandeling, nemen deel aan een buurtfeest, bezoeken een museum... Een vast programma is er niet. We bespreken samen wat we doen. Babbelonië is gratis, je moet niet inschrijven. Je kiest zelf of je elke week komt, of nu en dan. 

Babbelonië Geraardsbergen

Babbelonië Aalst  - Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen - Centrum voor Basiseducatie Bert Van Hoorickstraat 19 9300 Aalst
Babbelonië Aalst  - Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen - Centrum voor Basiseducatie Bert Van Hoorickstraat 19 9300 Aalst 
Babbelonië Aalst  - LDC De Toekomst Sint Kamielstraat 85 9300 Aalst

Babbelonië Aalst  - LDC De Toekomst Sint Kamielstraat 85 9300 Aalst

Babbelonië Aalst  - Administratief Centrum Aalst Werf 9 9300 Aalst

Babbelonië Ronse  

Babbelonië Denderleeuw

Babbelonië Ninove
 


naar boven

Onder Stoom met Joan...

 

*sponsor

 

  www.jointjoint.be

Joint Dokkaffee Handelsdokkaai 4 9000 GENT - www.jointjoint.be

 

*Je immuunsysteem als bondgenoot 

Je immuunsysteem is als een leger met miljarden moedige soldaatjes. Helaas kunnen je strijdkrachten ontregeld geraken en dan word je kwetsbaarder voor infecties, allergieën en auto-immuunziekten. Recent neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat zowel stress als meditatie een belangrijke invloed kunnen hebben op de slagkracht van dit complexe verdedigingsstelsel.
In deze workshop leer je - op een leuke en begrijpelijke manier - hoe je afweersysteem functioneert en waarom je er kunt op vertrouwen.

za, 03/02/2018 - 10:00 - 16:30 za, 10/02/2018 - 10:00 - 16:30 CC De Plomblom Graanmarkt 12 (ingang via E. De Deynstraat) 9400 Ninove Standaardprijs - 40.00 Sociale prijs - 8.00 Inschrijven

naar boven

Pagina in de kijkerGroenpalet

*

naar boven

Repair Café Sint-Lievens-HoutemBeentjes buiten met Karel

 

*

Je immuunsysteem als bondgenoot 

Je immuunsysteem is als een leger met miljarden moedige soldaatjes. Helaas kunnen je strijdkrachten ontregeld geraken en dan word je kwetsbaarder voor infecties, allergieën en auto-immuunziekten. Recent neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat zowel stress als meditatie een belangrijke invloed kunnen hebben op de slagkracht van dit complexe verdedigingsstelsel. 
In deze workshop leer je - op een leuke en begrijpelijke manier - hoe je afweersysteem functioneert en waarom je er kunt op vertrouwen.

za, 03/02/2018 - 10:00 - 16:30 za, 10/02/2018 - 10:00 - 16:30 CC De Plomblom Graanmarkt 12 (ingang via E. De Deynstraat) 9400 Ninove Standaardprijs - 40.00 Sociale prijs - 8.00 inschrijven

naar boven

*Spreken voor een groep

Ben je lid van het oudercomité? Voorzitter van de ping-pongclub? Zetel je als vrijwilliger in een gemeen­telijke adviesraad? Moet je af en toe het woord voeren op een vergadering? Op deze korte training spring je in een spreekbad. Een paar inzichten en handvatten helpen je om de oefeningen vlot af te werken en je spreekangst te overwinnen. Door opbouwende feed­back en persoonlijke tips leer je hoe je je daarna nog verder kunt bekwamen.

wo, 07/03/2018 - 14/03/2018 - 21/03/2018 - 28/03/2018 - 09:30 - 12:00 CC De Plomblom Graanmarkt 12 (ingang via E. De Deynstraat) 9400 Ninove Standaardprijs - 40.00 Sociale prijs - 8.00 inschrijven