Beentjes buiten met Karel

BEENTJES BUITEN...

*
Geutelingentocht met sneeuwklokjes  -  Lekkere avondwandeling in Everbeek  -  De Krook een bibliotheek voor de XXIe eeuw  -  zaklampenzoektocht  -  van kasseisteen tot snow games  -  Krakelingentocht  -  Fotograferen, een introductie  -  16e Bacchustochten  -  Bezoek aan de Gentse Opera  -  Het Federale Parlement tijdens de Groote Oorlog  -  Super Klijpetocht  -  Joint Dokkaffee Lentefeest  -  Natuurwandeling door de Gentbrugse meersen  -  Droomt u al lang van een groendak ? : Groenpalet  -  wintertentoonstelling Theaxus  -  Matonge binnenste buiten  -  Op citytrip met een app  -  Het kasteel van Gaasbeek en de museumtuin  -  Zottegem in WO I  -  Joint Café Sport & -  Joint Dokkaffee  -  Art nouveau gedicht   

 

*

Geen zin in een  geutelingentocht  met sneeuwklokjes langs het parcours?

De ‘Geutelingentochten’ in Elst waar we op 27 januari naartoe trokken duren nog tot de eerste week van maart. 

Niettegenstaande ik met een kunstgebit appels moet bijten, bracht ik toch ook Sint-Appolina, de in Brakel, en even daar buiten, wereldberoemde vrouwelijke tandarts, een bezoek! 

Het werd een mooie wandeling, alleen het weer bleef op 27 januari wat grijs in de Vlaamse Ardennen! Desalniettemin ontmoette ik langs het parcours, dat ik koos en 6km  en een sjieke pruimtabak lang was, heel wat moois! Ander andere de mooie Perlinckbeek, een eeuwenoude bronbeek, waarop sinds de tweede helft van de negende eeuw al een watermolenstaat.

 

Deze watermolen die meteen de Perlinckmolen wordt geheten is de oudste molen van Brakel en tevens een van de oudste van ons land. Deze Molen was tot in oktober 1974 nog in werking, kwam ik te weten. Ik zag, tot mijn grote vreugde, langs de oevers van de beek, en nabij de molen, ook mooie wilde sneeuwklokjes in bloei staan! Ik had deze vrolijke bloempjes ook al eerder langs het parcours ontmoet en maakte er meteen enige foto’s van.
Zoals ik al bij het begin van mijn tekst al vernoemde, bezocht ik ook  Sint-Apolloniakapel.

Op 12 februari 2016, waren de dorpelingen van Elst samengekomen om het einde van de restauratie van de kapel van Sint-Apollonia te vieren. Bijna tien jaar lang werd er met tussenpozen gewerkt om deze kapel te restaureren en haar mooie kleuren terug te geven. De Apolloniakapel is eigendom van de gemeente Brakel. De restauratie ervan gebeurde in samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Dit kwam ik allemaal te weten omdat er nu een zuil bij deze kapel staat, met heel wat geschiedenis over St-Apollonia en deze plek in Vlaamse Ardennen. In de hoerca zaak “ ’t Hoeksken” rechtover de kapel draait het hele jaar door, net zoals in heel de gemeente Elst, alles omtrent Geutelingen.

Op zaterdag 10 februari gaat ook in Michelbeke een Geutelingenwandeling door, ik zal er zeker naartoe gaan en eveneens nog eens achter sneeuwklokjes gaan zoeken, wat zij zijn de plantjes die in het nieuwe jaar het nieuwe lenteseizoen aankondigen...Van echte levende ‘art nouveau’  gesproken, dacht ik. Het Geutelingenpad is trouwens een mooie bewegwijzerde wandelroute die  in verschillende lussen kan bewandeld worden. Bovendien zijn de wandelparcours van Brakel steeds heel goed onderhouden! Inzake netheid, en reliëf ook, waan ik me daar soms in Zwitserland. Het is een stukje Vlaamse Ardennen dat ik aan iedereen, en heel graag, wil aanbevelen!  – Kdp. – 

 Karel De Pelsemaeker

naar boven

Groenpalet : Droomt u al lang van een groendak ?

 
 
*

De Krook, een bibliotheek voor de XXIste eeuw 
Rondleiding  
In de bocht van de Schelde, midden in Gent, ligt een wonderlijke plek met een verhaal. De gids neemt je mee in het gebouw en het verhaal van deze 'Krook', van middeleeuwse site over industrialisering en verloedering tot een recent nieuw leven. De Krook is een bibliotheek voor de toekomst met een nieuwe visie en aandacht voor lezen, leren en leven. Je maakt kennis met de bibliotheek ‘nieuwe stijl’ met nadruk op de architectuur, de bewoners en al haar mogelijkheden als bibliotheek van de 21ste eeuw. 

za, 24/02/2018 - 10:00 - 12:00 De Krook M.Makebaplein 9000 Gent Standaardprijs - 10.00 Sociale prijs - 2.00 inschrijven

naar boven
 
 

Pagina in de kijker

 

 
*

*Fotograferen, een introductie 
Portretten, landschappen, binnenruimtes: licht en schaduw, beweging, sfeer... Het ziet er allemaal schitterend uit, maar hoe krijg ik het ook mooi op de foto? Lange of korte sluitertijd? Flits of geen flits? Waarop scherp stellen. Je krijgt praktische tips waar je direct mee aan de slag gaat. Breng een spiegelreflexcamera of een goede systeemcamera mee die manueel kan ingesteld worden. Breng de nodige kabeltjes mee. 

do, 01/03/2018 - 19:00 - 21:30 - do, 08/03/2018 - 19:00 - 21:30 - do, 15/03/2018 - 19:00 - 21:30 - do, 29/03/2018 - 19:00 - 21:30 Bibliotheek Geraardsbergen Gasthuisstraat 28 9500 Geraardsbergen Standaardprijs - 48.00 Sociale prijs - 9.50 inschrijven

 
 
*
Het Federale Parlement tijdens de groote oorlog 
Tijdens de Eerste Wereldoorlog eiste de Duitse bezetter naast woningen ook overheidsgebouwen op. Ook het Paleis der Natie, waar de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers toen vergaderden ontsnapte daar niet aan. Een gids leidt ons door de zalen waar de geschiedenis zich afspeelde en langs kunstwerken die de oorlog, zijn slachtoffers en zijn helden herdenken. Ontdek de plaats waar Koning Albert I aankondigde dat België zich krachtdadig zou verzetten tegen een inval. Bezoek de zaal waar een Duitse militaire rechtbank burgers ter dood veroordeelde wegens verzetsdaden. Wandel door ruimten waar Duitse officieren aten of kantoor hielden, of waar de Duitse kapper het haar van de militairen bijknipte! Tijdens de rondleiding verneemt u heel wat over het bestuur en het leven tijdens de Duitse bezetting. 

vr, 09/03/2018 - 10:30 - 12:00 Station Brussel Centraal  Europakruispunt 2  1000 Brussel  Standaardprijs - 5.00  Sociale prijs - 1.00  inschrijven 

naar boven
 
 

*

naar boven
 
 

*

naar boven
 
 
*
naar boven
 
infoavond geocaching

*
 

Droomt u al lang van een groendak ?
 

Groendak in opbouw

Groendak voordelen

Groendak Biodivers en nog diverser


WEBSHOP

Pagina in de kijker

 

*

www.galerijkluisbergenwandtapijten.be

naar boven

*

Congo in Brussel  
Matonge binnenste buiten 
Vele standbeelden en gebouwen in Brussel herinneren ons nog steeds aan Congo of aan het latere 'Belgisch Congo'.  Matonge is een wijk in Kinshasa en ook een Brusselse veelkleurige wijk met Afrikaanse kapsalons en winkels. Vandaag is Matonge vooral een ontmoetingsplaats voor Afrikanen. Luc Van Damme werkte 14 jaar als veearts in Congo en verzorgt de begeleiding op deze boeiende dag. Het middagmaal (kip moambe) is inbegrepen in de prijs. afspraak om 9u45 in de lokettenhal van Brussel Centraal Station (bovenaan rechts aan de brede trap).

vr, 20/04/2018 - 10:00 - 17:00 Station Brussel Centraal Europakruispunt 2 1000 Brussel Standaardprijs - 40.00 Sociale prijs - 24.00 inschrijven 

naar boven

 
*
Op citytrip met een app 
In het Tablet Atelier leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Het is dus geen gewone cursus. Deze keer gaat het Tablet Atelier over hoe je smartphone of tablet kan helpen bij de voorbereiding van een korte uitstap. We demonstreren een paar apps zoals Tripadvisor en Buienradar. Daarna ga je zelf aan de slag. Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent. 

di, 24/04/2018 - 09:30 - 12:00 LDC De Dendervallei 

Alfons De Cockstraat 12 bus A 9310 Herdersem Standaardprijs - 5.00 inschrijven 

Op citytrip met een app In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Dit Digitaal Café  gaat over apps die je kunnen helpen om een korte uitstap je plannen of die je ter plaatse bijstaan. Bijvoorbeeld apps om je weg te vinden in een stad, om een restaurant te vinden of - wie weet - om het weer te voorspellen.. We demonstreren 3 apps, daarna is het aan jou! Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent. 

di, 15/05/2018 - 09:30 - 12:00Stadsbibliotheek Zottegem Kasteel van Egmont, Heldenlaan 9620 Zottegem  Gratis - 0.00  inchrijven  

Op citytrip met een app In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Dit Digitaal Café  gaat over apps die je kunnen helpen om een korte uitstap je plannen of die je ter plaatse bijstaan. Bijvoorbeeld apps om je weg te vinden in een stad, om een restaurant te vinden of - wie weet - om het weer te voorspellen. We demonstreren 3 apps, daarna is het aan jou! Breng je toestel mee. Zorg dat je je paswoorden kent. 

di, 22/05/2018 - 13:30 - 16:00 Leerpunt Ronse Vanhovestraat 36 9600 Ronse Gratis - 0.00 inschrijven 

naar boven

 

*

Het kasteel van Gaasbeek en de museumtuin 
Bezoek met gids 
In het archeologisch park Ename legde het provinciebestuur Oost-Vlaanderen een moestuin aan volgens de plannen van Abt de Loose (1657). Pam Ename opende de tuin plechtig op 10 mei 2017. Kennis van tuinieren uit die tijd is uitzonderlijk en toch uitermate relevant voor de huidige evolutie van het ecologisch tuinieren. Dit bezoek met gids aan de museumtuin van Gaasbeek is dan ook een inspiratiebron voor de samentuinders van pam Ename en andere tuinliefhebbers. In de museumtuin van Gaasbeek treffen we een indrukwekkende verzameling van traditionele en vaak zeldzame fruit- en groentesoorten. De tuin omvat de vroegbarokke, ommuurde 'Franse' tuin met zijn dubbele trap en panoramisch uitzicht op het kasteel. Om helemaal in de sfeer te blijven bezoeken we ook het kasteel in romantische neostijl. Hier ontdekken we de vaste collectie met voorwerpen van de laatste bewoonster markiezin Arconati Visconti en de tijdelijke kunstcollecties die het kasteel als museum herbergt. De bus vertrekt om 9:30 aan PAM Ename (Enameplein - Beaucarnestraat). Gelieve een lunchpakket mee te brengen. Bus, inkom en gids zijn inbegrepen in de prijs. 

za, 28/04/2018 - 09:30 - 17:00 pam Ename Lijnwaadmarkt 20 9700 Oudenaarde Standaardprijs - 40.00 Sociale prijs - 25.00 inschrijven 

naar boven

*

Zottegem in WOI 
Wandeling met gids 
Ook in een provinciestad als Zottegem sloeg WOI wonden. Er vielen 148 soldaten en 37 burgers. Er zijn de monumenten en gedenkplaten die menselijke verhalen verbergen van strijd, verzet, verraad en verdriet. En er zijn in de stad ook andere zichtbare sporen van de Groote Oorlog. Je krijgt eerst een korte inleiding met historische beelden. Ga daarna mee op wandeling door het Zottegem van 100 jaar geleden en leer dit charmante stadje beter of op een andere manier kennen! 

za, 28/04/2018 - 10:00 - 12:00 Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender vzw Sint-Annastraat 8 9620 Zottegem Standaardprijs - 10.00 Sociale prijs - 2.00 inschrijven 
naar boven

 

*Digitaal Café 

Apps over mobiliteit In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Dit Digitaal Café gaat over apps die je mobiliteit kunnen verbeteren zoals een routeplanner, de app van de NMBS, ... We demonstreren 3 apps daarna zetten we jou aan het werk. Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent. 

za, 14/04/2018 - 09:30 - 12:00Stadsbibliotheek Zottegem Kasteel van Egmont, Heldenlaan 9620 Zottegem Gratis - 0.00 inschrijven 

Apps voor fotografie In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Dit Digitaal Café  gaat over apps die te maken hebben met fotografie. Bijvoorbeeld apps die iets extra toevoegen aan je fototoestel of apps om je foto's te bewerken. We demonstreren drie apps, daarna is het aan jou! Breng je toestel mee. Zorg dat je je paswoorden kent. 

di, 17/04/2018 - 13:30 - 16:00 Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen vzw Spinstersstraat 36 9600 Ronse Gratis - 0.00 inschrijven 
naar boven

infoavond geocaching


Een feestje gepland in 2018? 

Lentefeest, verjaardag, pensioen, onder collega's of gewoon goesting om eens achter de toog te staan en vrienden te bedienen? 

JOINT Café.sport stelt zijn accommodatie ter beschikking, met of zonder JOINT personeel. Info en voorwaarden aan den toog !

Joint Dokkaffee Handelsdokkaai 4 9000 GENT - www.jointjoint.be
 

  www.jointjoint.be

*

Art nouveau gedicht

In de lente keek ik in kelken van Japanse lelies, 
die me met hun vlekjes aan tijgerkoppen lieten denken, 
onder een prunus, die met de roos is verwant, schetste ik 
deze bloemen met hun gebogen lenige stengels

art nouveau alom! 

deze aardige bloemen zijn in de herfsttuin, die wel 
op een doolhof lijkt, verloren gegaan: 
er staan  nu alleen nog vraagtekenende 
varens naast de bronzen hortensia’s 

art nouveau kan variëren!  

sinds de zomertijd, toen alles stralend bloeide 
en ik de bloemen dagelijks sproeide, 
zijn de kronkelende papavers en de ronde pioenen 
in meedogenloze gestalten getransformeerd   

art nouveau kan verweren!  

en toch draait alles geometrisch rond, na de languit 
gebogen herfstbomen kwamen ijsbloemen, 
alsof ze met zandstraalkunst vervaardigd waren, 
het vensterglas verfraaien 

art nouveau in de winter! 

en als sneeuwklokjes, die feitelijk lelies zijn, 
en slanke sleutelbloemen, terug de tuin opfleuren, 
zal ik onder de prunus staan om alles  
 - in zijn nieuwe hoedanigheid –

op te tekenen.

 

Karel De Pelsemaeker

naar boven

Pagina in de kijker