De beentjes buiten met Karel

BEENTJES BUITEN...

*

Het kasteel van Ooidonk  -  Groenpalet : Groendaken bij-vriendelijk  -  Dagwandeling in Schorisse -  Joint Dokkaffee & Sorry, not sorry 2017  -  Motortreffen Pajottenland  -  Natuurreservatentocht  -  Gratis en betaalbare daguitstappen in Oost-Vlaanderen  -  Daguitstap naar Roeselare  -  Prachtige Midweekwandeltocht in het Duivenbos  -  Bedrijfsbezoek Tomato Masters Deinze  -  Joint Café Sport  -  Bezoek aan een Jaïn tempel  -  het Aelmoeseneiebos  -  Je GPS op je mobiele telefoon  -  Fotograferen met je smartphone  -  Bustocht langs Brusselse sociale woonwijken  -  Op bezoek in een Brussels co-housingproject  -  Lessines en Rene Magritte  -  een webalbum maken en delen   

 

 

 

*

Het kasteel van Ooidonk

Enige kilometers voorbij de grens van de Vlaamse Ardennen met het Leieland waar de deelgemeenten van Deinze liggen, ligt het sierlijke en statige Kasteel Ooidonk. Dit unieke kasteel en het kasteeldomein met het omringende water, schitteren een welluidende en rustige omgeving uit.
Heel deze locatie is gelegen in de gemeente Bachte-Maria-Leerne en binnen een grote meanderende Leiebocht en in een uitgestrekt meersengebied. Bachte-Maria-leerne is een deelgemeente van de stad Deinze.

Dit kasteeldomein is een van meest best bewaarde, geheel omvattende kasteeldomeinen van Vlaanderen! Het kasteel van Ooidonk dat eens een middeleeuwse versterkte burcht was is nu  een uniek voorbeeld van Spaans-Vlaamse renaissance architectuur.

Het kasteel werd in 1595 herbouwd en is nu wel een van de mooiste kastelen in België. Met zijn kenmerkende trapgevels en peperbusvormige torens straalt dit Oost-Vlaamse slot iets van een sprookje uit renaissancetijd uit.  – Dit kasteel met zijn vele geometrische vormen, onder meer: rechthoekige vlakken, cilinders, balken en bollen en daarbij symmetrisch in een volkomen evenwichtige harmonie is opgetrokken; laat het poëtische kantje van mij altijd denken aan concerten waarbij ‘sonates en cantates’ elkaar afwisselen. –

Ooidonk
In de benaming ‘ooidonk’ zit het woord donk. Een donk is een hoger gelegen plaats in een landschap en is meestal een oude rivierduin. Doch hier in de streek van Deinze heeft de rivier haar bedding meer dan eens verplaatst en is het ook niet duidelijk of de ‘donk’ een van de zandbruggen is die in laag Vlaanderen zo typisch zijn. Hier valt het op hoe de rivier, de huidige Kalebeek, een bocht neemt omheen de donk, wat meteen laat vermoeden dat de hoge binnenduin al bestond vooraleer dat de rivier haar weg zocht. Wat laat vermoeden dat daar een hoge donk lag. 
Wanneer laat in de negende eeuw de Noormannen de streek van Gent en Deinze binnenvielen, werden er her en der verdedigingstorens opgetrokken. 
Een volkomen voorbeeld hiervan, is de houten donjon die op de plaats stond waar nu het huidige Gentse Gravenkasteel staat! Weldra worden er op andere plaatsen langs de rivier, onder andere te Kortrijk,  zulke constructies opgetrokken. Of de motte van Ooidonk en de hoge donk in deze verdedigingsmethode passen is niet bewezen, maar hun liggingen laten dat wel vermoeden. 
Het kasteel van Ooidonk evalueerde dus zijn lage geschiedenis van burcht tot wat er nu nog staat: ‘Een prachtig kasteel in geplant in een moerasachtige bosrijke omgeving.’ 

Wat zo typisch is voor dit domein zijn de oude dreven die door de bosrijke omgeving naar het kasteel lopen. En met bruggen over de slotgracht heen het Kasteel en de kasteeltuin met de omgeving verbinden. 
Wanneer ik op vrijdag 28 april 2017, het was een heel zonnige dag, op dit domein foto’s nam voelde ik me een beetje zoals de Belgische impressionist Emile Claus. Wanneer ik dan bij de slotgracht koeien zag grazen, bereikte mijn euforie haar hoogtepunt!  
Ik trok voor het laatst naar dit prachtig domein in de lente van dit jaar, maar ik verzeker u beste lezer, ook in de herfst en de winter is deze plek zeker een bezoek waard!

uw torens stralen nog altijd machtig 
tegen het zomerse hemelblauw 
of winterwolken grijs van kleur 
al eeuwenlang bewoond  
en onderhouden werd 
al deze schone pracht

speelse kauwen wiepen en zweven 
van uw torens naar de oude bomen 
ze onderhouden er verhalen 
over het glorierijke verleden 
dat ze deelden met roemrijke 
edelvrouwen en adellijke heren

roep maar! jullie aangenaam geka-tjak 
en zweef maar rustig om de trans 
van de eeuwenoude torens van het slot 
we genieten van jullie schalksgedrag 
omheen de gevels en peperbussentorens 
dat Vlaamse renaissance bouwstijl heet

doe maar gerust verder zo en zorg 
met vlijt voor ’t nageslacht dat in het 
keurige kasteeldomein wordt grootgebracht 

Karel De Pelsemaeker.

naar boven

 

*

 

Oost-Vlaanderens Mooiste

 
 

*

meer info

naar boven

Nacht van de Vleermuis

tiny WOOLF
 

Joint Dokkaffee Handelsdokkaai 4 9000 GENT - www.jointjoint.be

naar boven

 

 

*

naar boven

op pad met je fototoestel
 

 

*

naar boven

 

10/10*
 
MEER INFORMATIE
 
naar boven

tiny WOOLF

 

 

 

*

naar boven

*


naar boven

 

*
 
 

 

 

  

www.jointjoint.be

Onder Stoom met Joan...

*Bezoek aan de Jaïn tempel  
Wist je dat in Antwerpen de grootste Jain tempel buiten India te vinden is? Samen met Chris De Lauwer bezoek je deze tempel. Chris is werkzaam als conservator in het MAS museum en doceert Jainisme aan de Universiteit van Antwerpen. Jainisme is één van de kleinste wereldreligies, met ongeveer 8 tot 10 miljoen volgelingen. Wat houdt hun geloof precies in? Ze geloven niet in ‘een God’, maar wie of wat aanbidden ze? Jainisten hebben respect voor alle levende wezens. Vandaar wordt uitdrukkelijk gevraagd om leer, bont en zijde te vermijden bij het betreden van de tempel. 

We verzamelen stipt om 9u aan de loketten van het station Antwerpen Berchem. Daar nemen we samen de lijnbus naar de tempel. Voor wie met de wagen gaat: afspraak om 9u45 aan de tempel. 
za, 14/10/2017 - 09:00 - 12:30 Jaïn Tempel 
Laarstraat 20 2610 Wilrijk Standaardprijs - 12.00 Sociale prijs - 3.00  
Inschrijven

 
 
*Je gps op je mobiele telefoon 
De weg vinden met je smartphone of Iphone 
Je smartphone of Iphone zijn supermobiele toestellen. Door de ingebouwde gps, het aanraakscherm en handige software kan je mobieltje je helpen om makkelijker je weg te vinden. In deze cursus bekijken we de werking van de gps in onze mobiele telefoon van dichterbij. We bespreken apps die gebruik maken van de gps en we trekken erop uit om in de praktijk te oefenen en te testen. Breng je smartphone of Iphone mee met een volle batterij en lader. 

do, 09/11/2017 - 09:30 - 12:00 en 

do, 16/11/2017 - 09:30 - 12:00 CC De Werf Molenstraat 51 9300 Aalst Standaardprijs - 24.00 Sociale prijs - 6.00 Inschrijven CC De Werf Tel: 053 72 38 11 E-mailadres: ccdewerf@aalst.be  http://www.ccdewerf.be  

naar boven

*Smartphonefotografie  
Fotograferen met je smartphone  
Het beste fototoestel is dat wat je bij je hebt. Zonder fototoestel kan je immers geen foto's maken. En laat een smartphone nu net het toestel zijn dat veel mensen àltijd bij zich hebben. Waarin verschilt smartphonefotografie nu van "echte" fotografie? Hoe kan je er meer uit halen met eenvoudige trucks of een extra app? Hoe kan je de klassieke technieken van de fotografie gebruiken in combinatie met je mobieltje? In drie sessies krijg je het onder de knie. Breng smartphone of Iphone mee met volle batterij. Een tablet of Ipad kan ook maar dit is minder handig. We werken vooral met gratis apps maar voorzie ook een budget van een paar euro voor betalende apps. Dit is in de eerste plaats een cursus over fotografie en niet over de algemene werking van je smartphone. 

vr, 10/11/2017 - 09:30 - 12:00 - vr, 17/11/2017 - 09:30 - 12:00 -  vr, 24/11/2017 - 09:30 - 12:00 Bibliotheek Oudenaarde Markt 35 9700 Oudenaarde Standaardprijs - 36.00 Sociale prijs - 7.00 inschrijven

naar boven

op pad met je fototoestel

 

*Paleizen voor het volk  
Bustocht langs Brusselse sociale woonwijken 
Met de bus toeren we door 160 jaar sociale huisvesting in Brussel. Van de miserie in beluiken over filantropische industriëlen en hun woonalternatieven zoals de Familistère van Laken en de allereerste sociale woningen zoals Cité Hellemans in de Marollen tot recente realisaties met stadsvernieuwing in het centrum. Afspraak bovenaan de trap in de lokettenzaal van Brussel-Centraal. Eindpunt van de rondrit: station Brussel-Zuid. 

zo, 19/11/2017 - 09:30 - 13:00 Station Brussel Centraal Europakruispunt 2 1000 Brussel Standaardprijs - 15.00 Sociale prijs - 11.50 Inschrijven

naar boven

*
Op bezoek in een Brussels co-housingproject  
L'Echappée in Laken  
Bij cohousing deelt een groep mensen een aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Daarnaast hebben ze hun eigen privéwoning. Deze manier van wonen zit in de lift: ze opent nieuwe perspectieven op het gebruik van ruimte en goederen, het is een zoektocht naar een duurzame manier van samenleven. L'Echappée is een vereniging van gezinnen die samen een co-housingproject in Laken realiseert. Momenteel wonen in de 18 eenheden 28 volwassenen en 15 kinderen. Onder hen ook Bert De Bisschop, stafmedewerker bij Brukselbinnenstebuiten. Hij is onze gastheer en laat ons kennis maken met het leven en wonen in Brussel en in dit bijzondere project. 

zo, 19/11/2017 - 14:30 - 16:00 Metrostation Pannenhuis kruising Charles Demeerstraat 1020 Laken Standaardprijs - 10.00 Inschrijven bij Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen Tel: 056 260 600 E-mailadres: info@vormingplusmzw.be   http://www.vormingplusmzwv.be
naar boven

 

*Lessines en Rene Magritte

Tot 30 september zijn in Lessines activiteiten omtrent de surrealistische kunstschilder René Magritte geopend.


Magritte werd immer in Lessines op 21 november 1898 geboren.

Na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Jemeppe Sur Sambre, waar zijn moeder, toen hij 13 jaar was, verdronk in de Samber en waar er een straatnaam naar hem is vernoemd: Esplanade René Magritte.
René Magritte verbleef later ook in Parijs, in Jette en Schaarbeek, waar hij op 15 augustus 1967 stierf aan pancreaskanker.

Nu om de vijftigste verjaardag van zijn overlijden te herdenken heeft de Cultuur Dienst van de stad Lessines, waar de gekende Lou Deprijck schepen van cultuur is, enkele artistieke evenementen gepland.
Er staat nu aan de Rue Général Freyberg 13, ook een groot bord een aantal schilderijen die kinderen penseelden met als thema René Magriite.


René Magritte, de surrealistische, en poëtische, schilder die met zijn ‘Ceci 'n'est pas une pipe’ en met, bijvoorbeeld, het schilderij van een zeemeermin afgebeeld met een vissenkop en vrouwenbenen, artistieke uitingen creëerde die nu vijftig jaar na zijn dood nog altijd tot de verbeelding spreken. Kreeg nu in zijn geboortestad, vanaf 15 augustus tot 30 september, ook nog een kunstenaarsroute die gerealiseerd werd door ‘Het collectief Less'art’. En, waarbij er in de handelszaken en leegstaande panden (en er zijn er veel), van de Grand’ Rue en Rue Général Freyberg, in totaal 130 werken staan opgesteld die geïnspireerd zijn uit het oeuvre van René Magritte..

Wie aan dit evenement zou gaan deelnemen moet zeker ook eens gaan wandelen langs het ‘
Hopital Notre-Dame à la Rose’ en langs  Rue des Moulins.

- Kdp. –

PS: Ik ken Lou Deprijck al heel lang en bij onze ontmoeting op 15 augustus ontving hij me met open armen! Ik wenste hem een dikke proficiat met zij toch wel knappe realisatie. Maar vertelde hem verder dat Lessen toch beter onderhouden zou moeten worden. Waarop hij antwoordde: ‘Dat weet ik en ik ben daar ook mee bezig’.

Wie deze mooie kunstenaarsroute zou gaan bezoeken zal dikwijls verwonderd opkijken, vooral wanneer hij (zij) in de kleine straatjes en blik zal gooien: ‘Ik bedoel hier geen fysiek blik; we moeten realistisch blijven!’

naar boven

Pagina in de kijker

 

*Een webalbum maken en delen 
Foto's delen met Google Foto's Maak je graag foto's van activiteiten, uitstappen, reizen, feestjes? Krijg je nadien geregeld de vraag “of je die en die foto naar die en die wil mailen”? Raak je er soms niet goed meer aan uit wie de foto’s nu al gekregen heeft en wie niet? Ben je op zoek naar een leuker en efficiënter manier van werken? Dat kan met een online webalbum. Bezoekers kunnen foto's daar bekijken en downloaden. We maken kennis met Google Foto's: hoe installeer je dit, op welke instellingen moet je letten, hoe werkt het... Vergeet je laptop niet mee te brengen! We gaan er van uit dat je vlot met de computer kan werken en kan surfen op het internet met een laptop of computer. 

ma, 20/11/2017 - 09:30 - 12:00 ma, 27/11/2017 - 09:30 - 12:00 LDC De Dendervallei Alfons De Cockstraat 12 bus A 9310 Herdersem Standaardprijs - 24.00 Sociale prijs - 5.00 Inschrijven  
naar boven