Beentjes buiten met Karel

BEENTJES BUITEN...

*
... naar het Groot Hertogdom Luxemburg  -  Gaverswandeling  -  11e Rallye rond merkwaardige bomen  -  Pajotse Molendag  -  Gent in de 18e en 20e eeuw  -  Op stap met de dorpsraad van Heldergem  -  Bezoek aan het Museum voor Oudere Technieken  -  Droomt u al lang van een groendak ? : Groenpalet  -  La Grande Traversée  -  Drogofeesten Bellingen  -  Sloebertocht  -  Op citytrip met een app, apps voor fietsen en wandelen  -  Daguitstap naar de Westhoek  -  Daguitstap : Silsombos en Torfbroek  -  In het spoor van een asielzoeker (wandeling door Brussel)  -  Autozoektocht  -  Joint Café Sport & Joint Dokkaffee  -  Wandeling langs de Molenbeek in Brussel   

 

* 

We trokken eens naar het Groothertogdom Luxemburg!

Tussen de vlaktes en de bossen, de meren en rivieren, zijn de landschappen van Luxemburg zowel fascinerend als bekorend, betoverend soms! In Luxemburg betekend ‘Natuur’ zoveel als achter iedere ander bocht een pittoresk dorpje ontdekken; een ruïne die over het verleden staat te vertellen of gewoonweg in een adembenemend landschap terechtkomen. Rotsen boven de vallei, bruisende watervallen, kleurrijke flora – de Luxemburgse natuur kent plaatsen die nog niet door de mensheid zijn aangetast. Samen op stap met jouw eega of met je vriend of in familieverband een romantisch ommetje maken, in Luxemburg is er overvloed aan natuurlijk ruimte die wacht om haar te ontdekken en dit het hele jaar door!


 

Wij kozen ons verblijf van één week in Vianden in het mooie hotel Belle Vue, een 4-sterrenhotel met zwembad, sauna en fitnessruimte. Ik durf deze plek ook aan iedereen aanraden, omdat alles heel verzorgd wordt,  ook het ontbijt en het avondeten. 
Vanuit onze verblijfplaats ontdekten we reeds heel interessant plekken, o.a.: het kasteel van Vianden. Dit paleis-kasteel is een van de grootste en mooiste feodale residenties uit de Romaanse en Gotisch geschiedenis van ons continent dat Europa heet. In het kasteel van Vianden konden we onder andere een oud wandtapijt bewonderen dat mogelijks in Geraardsbergen werd vervaardigd.

Clervaux, dat op ongeveer 20km van Vianden ligt. Daar trokken we speciaal naartoe om in het kasteel van Clervaux de fotocollectie “ The Family of Man” te bezichtigen: een collectie van 504 zwart-wit foto’s die door UNESCO geklasseerd werden. In 1955 al werd deze collectie, door de Luxemburger Edward Steichen, samengesteld voor het New Yorkse, “ Museum of Modern Art”, nadien ging deze fotocollectie de wereld rond. Nu blijft deze unieke collectie voor altijd in Clervaux!

Tussen Vianden en Clervaux in liggen er enorm grote akkers waar nu de leeuweriken, de geelgorzen zingen en waar nabij de boerderijen, in de boomgaarden, de vinken hun territorium verdedigen  en de zwaluwen en de mussen hun nesten terug innemen. 

Wij trokken ook reeds naar Hoscheid een dorpje dat tussen Vianden en Diekirch ligt en waar we een ‘Klankenwandeling’ deden. 

Langs een toch wel moeilijk parcours met een niveau verschil van wel 500m. Het is dus klimmen en dalen langs rotspaden en langsheen kabbelend of snelstromende beekjes. Alles ligt in het “Erkend Natuurgebied van de Our”. Een gebied waar kunstenaar uit Luxemburg en kunstenaar uit ander landen instrumenten geplaatst waar je klanken kunt horen die aangepast zijn aan de plaatsen waar ze staan en zeker de natuur niet storen.

Met beste lentegroeten,
Karel De Pelsemaeker.

naar boven

Groenpalet : Droomt u al lang van een groendak ?

 
 

*

*

Regionale molendag op 27 mei in Lennik, Roosdaal, Gooik, Herne, Galmaarden, Bever en Dilbeek. De molendag is de ideale gelegenheid om er eens op uit te trekken met het gezin in de streek. Je kan deelnemen aan verschillende wandelingen, fietsen langs molens, een tentoonstelling bezoeken... of word molenaar voor 1 dag! - Programma

 
 
 
*
 
*

Op stap met de dorpsraad van Heldergem 
Op ontdekking in Haaltert 
De dorpsraad van Heldergem bestaat al 18 jaar. Met deskundigheid, energie, enthousiasme en motivatie wist men de leefbaarheid van het dorp te verbeteren. Ben je zelf begaan met de kwaliteit van het leven in jouw buurt of dorp? Zoek je manieren om iets in beweging te brengen samen met anderen? Laat je inspireren door de positieve koppigheid van deze bonte bende, ooit weggezet als 'de hooligans van Heldergem', ondertussen gerespecteerd door vriend en vijand. Hier kan je heel wat leren. Na een inleiding over de werking, maken we een wandeling (2 km) door de deelgemeente langs plekken die dankzij de dorpsraad een meerwaarde hebben gekregen.

za, 09/06/2018 - 10:00 - 12:30 HOC 'De Fransman' Heldergemstraat 136 9450 Haaltert Standaardprijs - 10.00 Sociale prijs - 2.00 inschrijven 
naar boven

 

*
Bezoek aan het Museum voor Oudere Technieken 
We maken een busuitstap naar het MOT in Grimbergen voor een geleid bezoek. Het MOT richt zich op de technieken met een natuurlijke aandrijving, dat wil zeggen aangedreven door spierkracht (van mens en dier), waterkracht en windkracht.We krijgen deskundige uitleg over het bouwen van bakovens, volgen een maaldemonstratie in de Liermolen en een demonstratie takkenbossen binden. Deze educatieve uitstap maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' rond bakovens met de steun van de provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 

 za, 09/06/2018 - 13:00 - 18:30  Bevegemse Vijvers  Bevegemse Vijvers 1 9620 Zottegem Standaardprijs - 20.00 Sociale prijs - 10.00 Medewerker - 0.00 inschrijven

 
 

naar boven

tiny WOOLF

 

*Digitaal Café 

Apps voor fietsen en wandelen  

In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Het is dus geen gewone cursus. Dit Digitaal Café  gaan we op stap met onze tablet/ipad of smartphone/iphone en testen we enkele apps die handig zijn voor fietsers of wandelaars. We demonstreren een 3-tal apps, daarna is het jouw beurt om ze te testen. Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent. 

za, 16/06/2018 - 09:30 - 12:00 Bibliotheek Lierde Kartuizerstraat 4 9572 Sint-Martens-Lierde Gratis inschrijven 

Apps voor videobellen en chatten 
Op het digitaal café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Het is dus geen gewone cursus. Deze keer gaan we met behulp van onze tablet communiceren met anderen, bijvoorbeeld videobellen met Skype, een bericht sturen via Facebook, ... We demonstreren drie apps, daarna kan je zelf aan de slag. Breng je toestel mee. Zorg dat je je paswoorden kent.

di, 19/06/2018 - 13:30 - 16:00 Bibliotheek Ronse De Biesestraat 4 9600 Ronse Gratis Inschrijven  

Op citytrip met een app In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Dit Digitaal Café  gaat over apps die je kunnen helpen om een korte uitstap je plannen of die je ter plaatse bijstaan. Bijvoorbeeld apps om je weg te vinden in een stad, om een restaurant te vinden of - wie weet - om het weer te voorspellen.. We demonstreren 3 apps, daarna is het aan jou! Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent. 

do, 06/09/2018 - 09:30 - 12:00 Bibliotheek Geraardsbergen Gasthuisstraat 28 9500 Geraardsbergen Standaardprijs - 5.00 inschrijven

naar boven

Onder Stoom met Joan...
 
 
 
*

 
*

 
 
 

*

In het spoor van een asielzoeker  
Wandeling Brussel
Hoe zou het zijn om hier als asielzoeker te arriveren en je weg te moeten vinden in procedures en instanties? Je kan het nu zelf een beetje meemaken.  We volgen (letterlijk) de weg die asielzoekers afleggen, van hun aankomst in België tot het bekomen van het statuut van erkend vluchteling, terugkeer naar het land van herkomst of verder verblijf in de illegaliteit.  Tijdens een wandeling door de Brusselse Noord- en Kaaienwijk krijg je inzicht in de asielprocedure, de rol van de Dienst voor Vreemdelingenzaken, het Commissariaat-Generaal, enz. Afspraak om 10 uur aan de trappen van de hoofduitgang Station Brussel-Noord (kant S. Bolivarlaan). Er is een maaltijd voorzien. 

vr, 29/06/2018 - 10:00 - 16:00 station Brussel Noord Vooruitgangstraat 76 1030 Schaarbeek Standaardprijs - 36.00 Sociale prijs - 22.00 Inschrijven 

naar boven

Op verkenning in de groene long van Aalst  

 

*

GRIMMINGELEEFT.BE

naar boven

 

 


Een feestje gepland in 2018? 

Lentefeest, verjaardag, pensioen, onder collega's of gewoon goesting om eens achter de toog te staan en vrienden te bedienen? 

JOINT Café.sport stelt zijn accommodatie ter beschikking, met of zonder JOINT personeel. Info en voorwaarden aan den toog !

Joint Dokkaffee Handelsdokkaai 4 9000 GENT - www.jointjoint.be
 

  www.jointjoint.be

Onder Stoom met Joan...

 

*

Water in de stad  
Wandeling langs de Molenbeek in Brussel  
Een gids van Coördinatie Zenne neemt ons mee op ontdekking langsheen de Molenbeek in Jette en Ganshoren. Tijdens deze wandeling van ongeveer 7 kilometer, die gedeeltelijk door Natura 2000-gebied gaat, ontdekken we een prachtige beekvallei waar de natuur zich heeft kunnen ontwikkelen, ook al is de stad nooit veraf. Sinds 1 jaar, stroomt 2/3 van de Molenbeek terug in openlucht, een echte sprong vooruit voor de biodiversiteit. De gids vertelt ons meer over de waterloop en zijn uitdagingen. Voorzie goede stapschoenen en aangepaste (regen)kledij. 

do, 13/09/2018 - 13:00 16:00 - Station Jette Kardinaal Mercierplein 22 1090 JetteStandaardprijs - 10.00 Sociale prijs - 2.00 inschrijven  

naar boven