Beentjes buiten met Karel

BEENTJES BUITEN...

*
le Pays des Collines, La Hamaide  -  Zomertentoonstelling, wandtapijten en textiele kunst  -  Stropkenstocht  -  Boterhammen in het Park  -  Feeërieën 2018  -  de Schat van Vlieg  -  In het spoor van een asielzoeker  -  Op citytrip met een app  -  Bezoek aan Triënnale te Brugge  -  Joint Café Sport & Joint Dokkaffee  -  Dag van de museumtuin van Gaasbeek  -  Wandeling langs de Molenbeek in Brussel  -  Je gps op je mobiele telefoon  -  Bezoek aan de Joodse gemeenschap Antwerpen  -  Droomt u al lang van een groendak ? : Groenpalet  -  EHBO van de fiets   

 

* 

« le Pays des Collines »

La Hamaide.

Reeds meer dan veertig jaar, organiseert het Ecomusée du Pays des Collines haar Grootse Oogstfeest op de eerste zondag van augustus. Dit evenement is een van de belangrijkste attracties in le Pays des Collines. Elk jaar komen duizenden bezoekers om de oogst vanaf de 16e eeuw te herbeleven : le Pays des Collines, zoals in de tijd van Bruegel. Daarnaast komt ook het plattelandsleven van de jaren vijfig aan bod met verschillende demonstraties zoals het bewerken van de akkers ter paard, de oude ambachten, … Een buitengewoon familie-evenement, net over de taalgrens in Henegouwen.

Zondag 5 augustus, kan men le Pays des Collines herbeleven vanaf de zestiende eeuw: oogst met de hand, de oude ambachten in actie, een tentoonstelling van landbouwmachines, een markt met artisanale specialiteiten, én dans en muziek ter velden. 

Ook extra veel aandacht voor kinderanimatie: spelletjes van toen, huifkartochten, en « het oogstfeest voor kinderen ». Zoals de traditie het wilt, sluit het Oogstfeest af met een Bal Folk (vanaf 20u).

PROGRAMMA « GROOTS OOGSTFEEST TE LA HAMAIDE»:

zondag 5 augustus

Voormiddag:

* Om 10u: Wandeling van 5km ter ontdekking van le Pays des Collines, georganiseerd door ‘Guides nature des Collines’ (afspraak aan de kerk van La Hamaide)

* Vanaf 12u: BBQ met streekproducten.

Namiddag:

Beleef  le Pays des Collines zoals in de XVIe eeuw

*De ambachten van de  XVIe eeuw zoals in een Bruegel tafereel: de zadelmaker, de steenslijper, de pottenbakker, de mandenmaker, de geneeskrachtige planten, de wever, …

*Muziek en dans van de XVIe eeuw ter velde*: folklorische dansgroep « les Pestelleux », de doedelzakken, ...

*De oogst ter velde  met de hand*,  … 

Herbeleef het rurale leven van de jaren ‘50

*Demonstraties van de oogst van toen*: het bewerken van de akkers met man & paard, de eerste oogstmachines, ..

* Ambachten van de 20ste eeuw in actie: de klompenmaker, de smid, ..

* « La Maison Louise » opent haar deuren en toont het dagelijke leven van de jaren 50

Animaties voor jong & oud 

*De animaties*: huifkartochten, parade van oude tractoren, …

*De kinderanimaties: oogstfeest van de kinderen*​, spelletjes van toen, creatieve workshops, …

*Markt met artisanale specialiteiten

Prijs: 3€; kinderen tussen 6 en 12 jaar betalen 2€; gratis voor kinderen onder 6  jaar.

Vanaf 20h: Bal Folk (gratis)

* Deze activiteit start om 14u

VOLLEDIG PROGRAMMA OP: www.ecomusee.eu

Meer info? Bel 068/64.51.55 of info@ecomusee.eu

Ecomusée du Pays des Collines

Plada 6  7890 Lahamaide (Ellezelles)  068/645155  www.ecomusee.eu

Karel De Pelsemaeker.

naar boven

 

*

https://www.homify.nl

https://www.globalartmedia.net/portfolio-item

e-mail info@galerij-theaxus.com  web  www.galerij-theaxus.c

 

 
 
 
 
*
 
 
 
 
 
 

*Tablet Atelier 

Plannen met een app 

In het Tablet Atelier leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Het is dus geen gewone cursus. Deze keer gaat het Tablet Atelier over hoe je een smartphone of tablet kan gebruiken om te plannen. We demonstreren een paar apps zoals Agenda en Doodle. Daarna ga je zelf aan de slag. Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent. 

di, 28/08/2018 - 09:30 - 12:00LDC De Dendervallei Alfons De Cockstraat 12 bus A 9310 Herdersem Standaardprijs - 5.00 inschrijven 

Bankieren met je smartphone

Deze keer gaat het Tablet Atelier over hoe je met je smartphone of tablet betalingen kan uitvoeren. We demonstreren een paar apps van bekende banken. Daarna ga je zelf aan de slag. Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent.

di, 25/09/2018 - 09:30 12:00 LDC De Dendervallei Alfons De Cockstraat 12 bus A 9310 Herdersem Standaardprijs - 5.00 inschrijven

Fotografie 

Deze keer gaat het Tablet Atelier over fotograferen met je tablet of smartphone. We demonstreren een paar apps die daarbij nuttig zijn. Daarna ga je zelf aan de slag. Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent. 

di, 25/09/2018 - 13:30 16:00 Buurtweb Aalst Hertshage 11 9300 Aalst Standaardprijs - 5.00 inschrijven

Handige tools

In het Tablet Atelier leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Het is dus geen gewone cursus. Deze keer gaat het Tablet Atelier over handige apps die bijvoorbeeld spraak naar tekst omzetten of die een tekst kunnen scannen. We demonstreren een paar apps. Daarna ga je zelf aan de slag. Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent.

di, 23/10/2018 - 09:30 - 12:00 LDC De Dendervallei Alfons De Cockstraat 12 bus A 9310 Herdersem Standaardprijs - 5.00 inschrijven

Op citytrip met een app

In het Tablet Atelier leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Het is dus geen gewone cursus. Deze keer gaat het Tablet Atelier over handige apps die van pas komen als je een daguitstap maakt. We demonstreren een paar apps om  een restaurant te vinden of om het menu te vertalen. Daarna ga je zelf aan de slag. Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent.

di, 23/10/2018 - 13:30 - 16:00 LDC De Toekomst Sint Kamielstraat 85 9300 Aalst Standaardprijs - 5.00 inschrijven 

 
 
 
*
 

'Schatten van Vlieg' zijn reuzeleuke gratis zoektochten voor gezinnen tijdens de zomervakantie van 30 juni tot en met 31 augustus 2018. 

start in het Erfgoedcentrum of in het pam Oudenaarde-Ename

Een zoektocht in een echte watermolen, Zwalm

Opdrachtjes in de natuurtuin en op het blotevoetenpad Zwalm

 
 
*Digitaal Café 

Op citytrip met een app In het Digitaal Café leren we samen beter met de tablet of Ipad werken. De begeleider geeft een korte demonstratie en daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om een opdracht tot een goed einde te brengen. Je kan natuurlijk altijd beroep doen op mekaar, het internet en de begeleider. Dit Digitaal Café  gaat over apps die je kunnen helpen om een korte uitstap je plannen of die je ter plaatse bijstaan. Bijvoorbeeld apps om je weg te vinden in een stad, om een restaurant te vinden of - wie weet - om het weer te voorspellen.. We demonstreren 3 apps, daarna is het aan jou! Breng je toestel mee. Zorg dat je de paswoorden ervan kent. 

do, 06/09/2018 - 09:30 - 12:00 Bibliotheek Geraardsbergen Gasthuisstraat 28 9500 Geraardsbergen Standaardprijs - 5.00 inschrijven

naar boven

Onder Stoom met Joan...
 
 
*

Bezoek aan Triënnale Brugge

De vloeibare stad 

Triënnale Brugge 2018: Liquid City | Vloeibare Stad heeft internationale kunstenaars en architecten uitgenodigd na te denken over hoe flexibel, vloeibaar, weerbaar een stad als Brugge kan zijn in een tijd waarin niets nog zeker lijkt. In de binnenstad worden vijftien kunstwerken, installaties en ontmoetingsplekken opgebouwd. Ze vormen een gastvrij parcours dat mensen op onverwachte plekken samenbrengt. We maken met een gids een wandeling van 2 uur vanuit het noorden van de stad en staan stil bij een selectie van de werken. We spreken af aan Bistro du Phare als startpunt van de wandeling.

zo, 09/09/2018 - 14:00 - 16:00 Bistro du Phare Sasplein 2 8000 Brugge Standaardprijs - 10.00 Sociale prijs - 2.00 inschrijven

naar boven

tiny WOOLF

Groenpalet : Droomt u al lang van een groendak ?

 


Een feestje gepland in 2018? 

Lentefeest, verjaardag, pensioen, onder collega's of gewoon goesting om eens achter de toog te staan en vrienden te bedienen? 

JOINT Café.sport stelt zijn accommodatie ter beschikking, met of zonder JOINT personeel. Info en voorwaarden aan den toog !

Onder Stoom met Joan...

 

 

*

Water in de stad  
Wandeling langs de Molenbeek in Brussel  
Een gids van Coördinatie Zenne neemt ons mee op ontdekking langsheen de Molenbeek in Jette en Ganshoren. Tijdens deze wandeling van ongeveer 7 kilometer, die gedeeltelijk door Natura 2000-gebied gaat, ontdekken we een prachtige beekvallei waar de natuur zich heeft kunnen ontwikkelen, ook al is de stad nooit veraf. Sinds 1 jaar, stroomt 2/3 van de Molenbeek terug in openlucht, een echte sprong vooruit voor de biodiversiteit. De gids vertelt ons meer over de waterloop en zijn uitdagingen. Voorzie goede stapschoenen en aangepaste (regen)kledij. 

do, 13/09/2018 - 13:00 16:00 - Station Jette Kardinaal Mercierplein 22 1090 JetteStandaardprijs - 10.00 Sociale prijs - 2.00 inschrijven  

naar boven

Groenpalet : Droomt u al lang van een groendak ?

 

*

Je gps op je mobiele telefoon 

De weg vinden met je smartphone of Iphone 

Je smartphone of Iphone zijn supermobiele toestellen. Door de ingebouwde gps, het aanraakscherm en handige software kan je mobieltje je helpen om makkelijker je weg te vinden. In deze cursus bekijken we de werking van de gps in onze mobiele telefoon van dichterbij. We bespreken apps die gebruik maken van de gps en we trekken erop uit om in de praktijk te oefenen en te testen. Breng je smartphone of Iphone mee met een volle batterij en lader. 

di, 09/10/2018 - 09:30 12:00  di, 16/10/2018 - 09:30 12:00 LDC De Dendervallei Alfons De Cockstraat 12 bus A 9310 Herdersem Standaardprijs - 24.00 Sociale prijs - 5.00 inschrijven 

naar boven

Pagina in de kijker

*

Bezoek aan de joodse gemeenschap in Antwerpen

Boudewijn Willemsens, gids bij Joods Antwerpen, leidt ons langs winkels en gebouwen van de Joodse gemeenschap en beantwoordt onze vragen. We bezoeken de synagoge met een uitgebreide uitleg over het jodendom door een Rabbi. 's Middags lunchen we bij Hoffy's, een koosjer en authentiek Jiddisch restaurant met uitleg van de chef kok over de gerechten en de spijswetten. Afspraak om 9u50 in de stationshal van Antwerpen Centraal, uitgang De Keyserlei. Water is inbegrepen bij de lunch. Andere dranken aan meerprijs. 

do, 11/10/2018 - 09:50 - 15:30 Station Antwerpen Centraal Koningin Astridplein 27 2018 Antwerpen Standaardprijs - 39.00 Sociale prijs - 29.00 inschrijven

naar boven

tiny WOOLF

 

*
 

Droomt u al lang van een groendak ?
 

Groendak in opbouw

Groendak voordelen

Groendak Biodivers en nog diverser


WEBSHOP

*

EHBO van de fiets  
Als je zelf kleine praktische problemen met je fiets wil oplossen, kan je hier terecht. Je haalt de wielen en de banden van je fiets en zet ze er weer op, je vervangt de remmen, je leert de versnellingen afstellen. Je werkt in een kleine groep zodat je alles zelf kunt proberen en antwoord krijgt op je eigen praktische vragen. Voor de toekomstige doe-het-zelver met een stads- of gewone fiets. De échte wielerfanaten houden best de cursus ‘Knutselen aan je koersfiets’ in het oog.  

di, 06/11/ - 13/11/ - 20/11/ - 27/11/2018 - 19:30 22:00 CC De Abdij (Koetshuis) Abdijstraat 10 9500 GeraardsbergenStandaardprijs - 40.00 Sociale prijs - 8.00 inschrijven