Etentjes

uw vereniging in De-Scroll-Kalender
mail  info@de-scroll-kalender.be

Ons voedsel vroeger en nu  -  over granen en meel  -  Joint Gastronomie & Joint Dokkaffee  -  Italiaanse avond  -  Week van de BIJ  -  8e Eetfestijn MVC De Smetjes  -  Zomerfeest OZC Sint Vincentius  -  Bomen en bessen  -  Verrassende vegetarische salades  -  eetfestijn 't Uilekot  -  versterk jezelf met voeding en yoga  -  Droomt u al lang van een groendak ? : Groenpalet  -  Onder stoom met Joan... vispakketje van zeebaars (Mixiote de pescada)  -     

 

*Ons voedsel vroeger en nu 
Hoe is onze voedselproductie en consumptie geëvolueerd over generaties heen en hoe heeft onze landbouw zich hieraan aangepast? En vice versa. De geschiedenis van onze voeding is er één van trage evoluties afgewisseld met grote omwentelingen. Vooral de laatste decennia is ons eetpatroon in een razend tempo veranderd. Dat heeft grote gevolgen voor onze planeet en onze gezondheid. In deze lezing wordt het hele verhaal in beeld gebracht en krijg je tips voor gezonde eetpatronen. 

do, 24/05/2018 - 19:30 - 22:30 pam Ename Lijnwaadmarkt 20 9700 Oudenaarde Standaardprijs - 10.00 Sociale prijs - 2.00 inschijven 

naar boven

*Over granen en meel 
We volgen een boeiende uiteenzetting over verschillende graansoorten, hét basisingrediënt van ons dagelijks brood. We bespreken voedings- en bakwaarden, oude en nieuwe gebruiken, fermentatie met gist en zuurdesem... Na de middag bezoeken we de wind- en rosmolen Te Rullegem (Herzele) waar de molenaar het volledige maalproces demonstreert. We sluiten er af met een streekbiertje en een lekker stukje versgebakken brood. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. breng een lunchpakket mee

za, 26/05/2018 - 09:30 - 16:00 Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender vzw Sint-Annastraat 8 9620 Zottegem Standaardprijs - 15.00 Sociale prijs - 3.00  inschrijven 

naar boven

Groenpalet, droomt u al lang van een groendak ?

*sponsor

Een feestje gepland in 2018? Lentefeest, verjaardag, pensioen, onder collega's of gewoon goesting om eens achter de toog te staan en vrienden te bedienen? 
JOINT Café.sport stelt zijn accommodatie ter beschikking, met of zonder JOINT personeel. Info en voorwaarden aan den toog !

  www.jointjoint.be

advertentie*

Joint Dokkaffee Handelsdokkaai 4 9000 GENT - www.jointjoint.be

naar boven

Pagina in de kijker

Wilde planten tussen de straatstenen en in de natuur 

*

naar boven

 

*

naar boven

Wilde planten tussen de straatstenen en in de natuur 
 

*


naar boven
 

*

naar boven

 

*

naar boven
 

*

Verrassende vegetarische salades 
Creatief en gezond 
Een salade kan zoveel meer zijn dan wat rauwkost met een vinaigrette. Je gaat zelf creatief aan de slag. Je maakt kleurrijke, smakelijke, hartige, zoete maar vooral eenvoudige bereidingen met onder andere tofu, kikkererwten, kwark, seitan, granen, groenten en fruit. 
Deze bereidingen zijn verrassend in hun eenvoud en bieden veel mogelijkheden om ons eetpatroon te verrijken.  We exploreren in deze lessen tal van nieuwe vormen en mogelijkheden om van salades kleurrijke, volwaardige en op zich zelf staande bereidingen te maken.   We maken o.a maaltijdsalades, granensalades en rauwe alsook lauwe salades met diverse groenten. Kortom, verrassende salades in al zijn vormen waar we samen van zullen proeven en genieten. We eten samen. Breng een schort en bewaardoosjes mee

ma, 11/06/2018 - 19:00 - 22:00  -  ma, 18/06/2018 - 19:00 - 22:00 De Wattenfabriek Solleveld 35 9550 Herzele Standaardprijs - 52.00  Sociale prijs - 25.00 inschrijven 

naar boven

Beentjes buiten met Karel

Wilde planten tussen de straatstenen en in de natuur 

 

 

 

*
Versterk jezelf met voeding en yoga

Tijdens deze 3-daagse leer je enkele basisgedachten kennen waarmee je d.m.v. voeding en yoga je persoonlijke ontwikkeling in handen kan nemen. Want gezonde voeding is meer dan vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen, ezn. en yoga is meer dan ontspanning. Beiden dienen de opbouw van levenskrachten. We bekijken hoe we kunnen omgaan met voeding en beweging en passen dit praktisch toe via maaltijden en yoga-oefeningen. Een groter bewustzijn van voeding en yoga geeft versterkende, nieuwe en opbouwende impulsen in de persoonlijke ontwikkeling en algemene gezondheid. Breng een matje mee.
Ingrediënten zijn inbegrepen in de prijs. 

ma, 20/08/2018 - 10:00 - 16:00  di, 21/08/2018 - 10:00 - 16:00  wo, 22/08/2018 - 10:00 - 16:00  Vloesberg - Motte  Motte 21  7880 Vloesberg  Standaardprijs - 132.00 Sociale prijs - 60.00  Inschrijven

naar boven

"Vispakketje van zeebaars of
Mixiote de pescada"

Het goede weer is terug in het land, dus hoogtijd voor een recept voor de barbecue! 
Deze keer gaan we qua kruiding de Mexicaanse toer op. Niet pikant, maar wel een hoop frisse, lichte smaken die zich excellent laten mengen met het witte vlees van de zeebaars. 

Makkelijk enkele uren tot de avond vooraf voor te bereiden, en eenmaal op de barbecue heb je na een kwartiertje een heerlijk visgerecht!

VISPAKKETJE VAN ZEEBAARS (Mixiote de pescada)

INGREDIENTEN (2 personen) + voorbereiding

  • 2 verse zeebaarzen (+- 800 gr/stuk)
  • 1 koffielepel venkelzaadjes, geroosterd in een stalen pan
  • peper en zout
  • 2  laurierblaadjes, mee geroosterd met de venkel
  • 1 rode paprika, ontdaan van zaad en zaadlijsten, in fijne reepjes
  • 3 dikke tenen look, gepeld, ontkernd, elke helft in de lengte in 3 gesneden en vervolgens in fijne plakjes
  • 2 kleine uien, gepeld, gehalveerd en in fijne halve ringen gesneden
  • 2 limoenen, in fijne schijfjes gesneden (2-3 mm)
  • 1 potje met verse koriander, hiervan 3-4 takjes+blaadjes/vis
  • 2 koffielepels olijfolie
  • 4 takjes verse tijm
  • 4 bananenbladeren (te vinden vers in afrikaanse kruidenierszaken, of diepvries in aziatische kruidenierszaken)
    Kan vervangen worden door een dubbelgevouwen vel zilverpapier

BEREIDING

  1. Vraag aan je visboer of ga zelf aan de slag:
    vis ontschubben - ingewanden verwijderen -  hoofd- en zijgraten verwijderen.
    Wel de kop en de staart aan de vis laten, het oog eet ook mee !
  2. Leg de vis open op een snijplank. Kruid vanbinnen met peper en zout en strooi er 1/2 koffielepel geroosterde venkelzaadjes op
  3. Leg op 1 filethelft in laagje 1 laurierblaadje, enkele reepjes paprika, 1/3 van de gesnipperde look, enkele uiringen, 3-4 koriandertakjes, 2 tijmtakjes
  4. sprenkel 1 koffielepel olijfolie over de vulling, top dit af met enkele plakjes limoen, vouw er de andere helft van de vis over
  5. Neem 2 bananenbladeren en spoel ze af onder de kraan, laat uitlekken en dep ze droog. Leg ze op mekaar met de nerf, kop-steel in tegengestelde richting van mekaar. 
    OF 
    Neem een groot vel zilverpapier en vouw het dubbel, zorg dat je nog ruim plaats hebt waar de vis in past.
  6. Leg op de helft waar je de vis op gaat leggen, opnieuw hetzelfde mengsel aan groenten en kruiden zoals in de vis:
    enkele reepjes paprika, 1/3 van de gesnipperde look, enkele uiringen, 3-4 koriandertakjes, 2 tijmtakjes, enkele plakjes citroen de lengte van de filets van de vis.
  7. Leg daarop de gevulde vis en vouw de bananenbladeren/het zilverpapier dicht over de lengte van de vis.
    Gebruik katoenen touwtjes om de vis alvast in het midden dicht te binden.
    Vouw de bananenbladeren over de uiteinden van de vis. Met de bladpunten gaat dat makkelijk. 
    De kant met de dikke bladnerf snij je het eindje blad los van de nerf en vouw je dat over je pakketje. Het uitstekende stuk nerf knip je af
    Het zilverpapier kan je gewoon dichtfrommelen over de lengte en aan de uiteinden (papillotte-stijl)
  8. Stook de barbecue goed heet zodat je een een mooie, gloeiende houtskoollaag hebt. 
    Leg de rooster er boven (10tal centimeter) en leg er de vispakketten op. Laat langs elke kant een 8-tal minuten garen
  9. Als je het vispakket opent, en de vissenogen zijn wit gekleurd, dan is dat teken dat de vis gaar is.
  10. Serveren: verwijder de buitenste, geschroeide bananenbladeren, en serveer op het blad op een bord. 
    Eet er een slaatje bij en een friszure, koude aardappelsla of mexicaanse limoen-korianderrijst.

Joan Vanden Bossche

onderstoom

naar boven