Etentjes

uw vereniging in Deze-Week
mail  info@deze-week.be

 

Joint Dokkaffee  -  Aziatische dag in de Brouwerij  -  38e Groenfeest  -  Spaghetti en Croque avond dorpsraad Moerebeke  -  benefiet eetfestijn netwerk levenseinde  -  1e grote spaghettizwier  -  Uitgebreid ontbijtbuffet  -  Food Club: choconaise & mocktails  -  Week van de Fairtrade  -  Veillée Contée: Choeur de Monde  -  Eetfestijn Natuurpunt Boven-Dender  -  de natuurlijke keuken  -  bakken met natuurlijke suikers  -  Whisky-tasting met Carlos  -  Whisk(e)y de wereld rond  -  Gin Tasting  -  Groenpalet: Groendaken bij-vriendelijk  -  Cycling for trees Spaghettiavond  -  een eerlijk ontbijt met Oxfam  -  conserveren en fermenteren  -  Joint Gastronomie  -  Onder stoom met Joan... Noordzee-vedetten 3, Bakharing: Boestrink - op de BBQ met appel-venkelsalade en roggebrood...  -     

 

Joint Dokkaffee Handelsdokkaai 4 9000 GENT - www.jointjoint.be

naar boven

Sorry, not sorry Festival 2017

Bedrijfsbezoek Tomato Masters Deinze

 

*

naar boven

Beentjes buiten met Karel

Pagina in de kijker

 

*

naar boven

documentaire: Cowspiracy

 

*

naar boven

 

*

naar boven

*

naar boven

*

naar boven

 

 

*


naar boven

 

*Info + tickets

naar boven

*

naar boven

Groenpalet in uw tuin

 

 

*De natuurlijke keuken 
Lekker vegetarisch koken 
Je leert in deze cursus kleurrijke, lichte en smakelijke vegetarische maaltijden bereiden. De zeven granen en enkele aanverwanten staan centraal als voedingsmiddel. We verwerken ze met ingrediënten van het seizoen tot een volwaardige en smakelijke maaltijd. We gaan aan de slag met bekende en minder bekende groenten, verschillende plantaardige eiwitten en oliën, verse en gedroogde kruiden en specerijen, bindmiddelen en natuurlijke zoetmiddelen. De bereidingen zijn eenvoudig en toepasselijk in diverse gezinssituaties. Deze activiteit is geschikt voor beginners en voor wie al wat ervaring heeft in de natuurlijke vegetarische keuken. De maaltijd met bio-ingrediënten is in de prijs begrepen. 

wo, 11/10/2017 - wo, 25/10/2017 - wo, 08/11/2017 - wo, 22/11/2017 - wo, 06/12/2017 - 19:00 - 22:00  De Wattenfabriek Solleveld 35 9550 Herzele Standaardprijs - 120.00 Sociale prijs - 60.00 Meebrengen: schort, droogdoek en opbergdoosjes. inschrijven  

Vegetarisch koken met seizoensgroenten 
Seizoensgroenten bieden ons heel wat mogelijkheden om kleur, levendigheid en variatie in onze bereidingen te brengen. Kok Peter Vandermeersch wijst ons de weg. In enkele lessen leer je basisgroenten en allerlei 'vergeten' groenten op verschillende manieren te bereiden. Je maakt ook kennis met hun eigenschappen en werking. De gerechten zijn smakelijk, verrassend en  gemakkelijk te integreren in de dagelijkse keuken. Schort, droogdoek, bewaardoosjes meebrengen a.u.b. 

di, 28/11/2017 - 19:00 - 22:00 di, 05/12/2017 - 19:00 - 22:00 De Mastbloem Waregemsesteenweg 22 9770 Kruishoutem   Standaardprijs - 48.00  Sociale prijs - 29.00  inschrijven  

 
 


 

*Bakken met natuurlijke suikers  
Lekkere en smakelijke koekjes, gebakjes, desserts en taarten maken met gebruik van ongeraffineerde suikers, dat is wat je leert in deze cursus. Je gebruikt verschillende zoetmiddelen zoals onder andere granenstropen, agave, rapadura en echte honing. We bekijken ook stevia als zoetmiddel. Gelieve schort en bewaar'doosjes mee te brengen. Kostprijs ingrediënten inbegrepen. 

ma, 16/10/2017 - 19:00 - 22:00 ma, 23/10/2017 - 19:00 - 22:00 De Kollebloem Doornstraat 30 9550 Sint-Lievens-Esse Standaardprijs - 52.00 Sociale prijs - 25.00 inschrijven  

SINT-LIEVENS-HOUTEM
naar boven
 

 

*Whisk(e)y de wereld rond  
Wie whisky zegt, denkt meteen aan Schotland en Ierland. Er zijn echter meer plekken op de wereld waar men whisky distilleert. Vaak zijn dit landen met een speciale band met Groot-Brittannië, Ierland of Schotland. In deze tasting gaan we op zoek naar whisky-parels buiten de klassieke gebieden. We trekken de wereld rond, houden zes keer halt op plaatsen met een eigen geschiedenis en we proeven er de whisk(e)y. 

vr, 20/10/2017 - 19:30 - 22:00CC De Werf Molenstraat 51 9300 Aalst Standaardprijs - 25.00 Sociale prijs - 20.00 Inschrijven via CC De Werf vanaf 23 augustus om 10u via www.ccdewerf.be, 053 72 38 11 of aan de ticketbalie.

naar boven

Groenpalet in uw tuin

 
Beentjes buiten met Karel

*

naar boven

 

*

 

 

 

*

naar boven

 

*

naar boven

 

 

 

*Conserveren & fermenteren

Praktische workshop

Wil je lang en op een milieuvriendelijke manier van de overvloedige oogst van je moestuin genieten, met behoud van vitaminen en mineralen? Dan kies je niet voor invriezen, maar voor oude bewaarmethodes zoals inmaken, pekelen en drogen. Het kost nu even tijd, maar nadien ben je blij dat je snel een heerlijk gerecht op tafel kan brengen. Door de komst van de koelkast en diepvries is deze kennis wat verdwenen en misschien kan je het ook niet meer aan oma vragen. Dankzij deze kookworkshop krijg je een overzicht van de technieken om je oogst lekker te verwerken. Indien mogelijk meebrengen: snijplankje, favoriete mes, keukenschort, twee complete weckbokalen (klein), confituurpot. Ingrediënten zijn inbegrepen in de deelnameprijs.

do, 23/11/2017 - 19:00 - 22:00 CC De Abdij (Koetshuis) Abdijstraat 10 9500 Geraardsbergen Standaardprijs - 17.00 Sociale prijs - 9.00 Inschrijven

naar boven

 

*sponsor


naar boven

 

 

 

*

HET WAS ZOMERVAKANTIE ! 
Velen van jullie zullen dan naar onze Belgische kust afzakken en daar de luxe hebben van vishandels die dagelijks een schitterend assortiment aan verse Noordzeevis aanbieden.  
Dit bracht mij op het idee om een reeksje van 3 recepten uit te testen: de Noordzee-vedetten" speciaal voor Deze Week! 
Het zijn klassiekers, waar je met slechts enkele ingrediënten + een paar basic potten, pannen en een (camping)fornuis, een maaltijd op tafel kan toveren van restaurant-kwaliteit, maar dan wel voor maar een fractie van datzelfde restaurant-budget!

NOORDZEE-VEDETTEN 3 :

Bakharing – boestrink – op de BBQ met appel-venkelsalade en roggeboterham 
(naar recept van Jeroen Meus)

Bakharing : Een ingrediënt dat ik als kind nooit at, maar waar ik wel hoorde van vertellen “dat ge dat buiten op ne zinken iëmer moet bakken, want anders riekt heel uw huis er een week naar” 
Reken maar op veel bijval als je dit klaarmaakt, want voor velen is dit iets dat ze als kind af en toe nog aten, maar het gerecht verhuisde naar de herinneringen. Raar hoe in een paar generaties iets bijna helemaal uit het vizier kan verdwijnen. 
Maar hier gaan we nu verandering in brengen! Deze keer niet met pellepatatten en ajuinsaus (allez, dat mag ook, maar dat is dan een ander recept), maar met een frisse salade van appel met venkel en mierikswortel. 
Tegenwoordig vind je bakharingen (boestrink, lammeke zoet) nog bij de vishandelaar, maar ook nog in de supermarkten, bij de afdeling waar ook gerookte zalm en consoorten staan. 
Deze bakharingen zijn vooraf al gepekeld en gerookt, en ze worden ongegut verkocht, dwz dat de ingewanden er nog in zitten.  
Het recept spreekt van 1 haringfilet per persoon : dit is dan als voorgerecht. Wens je er een hoofdgerecht van te maken, dan voorzie je 2 filets = 1 haring per persoon.  
Vraag je visboer om de vis te fileren en/of te gutten (van ingewanden te ontdoen)

Ingrediënten

1 scheut olijfolie

4 sneetjes roggebrood (1,5 cm dik)

1 scheutje witte wijnazijn (of natuurazijn)

100 g zure room

1 koffielepel mierikswortelpasta (naar smaak)

3 koffielepels bloemsuiker

2 dl witte wijnazijn

1 dikke sjalot

1 groene appel (bv. Greenstar, Granny Smith)

½ venkels

4 lente-uitjes

1 limoen

dragon (enkele takjes)

platte peterselie (enkele takjes)

peper

zout

4 bakharing filets OF 2 bakharingen, gegut

De gemarineerde sjalot 

         1 dikke sjalot 
         2 dl witte wijnazijn 
         3 koffielepels bloemsuiker

Deze bereiding maak je best daags vooraf. De sjalotten zullen dan intenser gemarineerd zijn en krijgen een mooie, zachtrose kleur. 
Schenk een royale hoeveelheid witte wijnazijn in een schaaltje. Doe er ook een beetje bloemsuiker bij en roer even.
Pel de sjalot en snipper ze in hele fijne ringen. Pulk de ringen los en leg ze in het mengschaaltje met veel zuur en een beetje zoet. Dek het schaaltje af en laat de sjalotringen marineren in de koelkast.

De salade met appel 
         1 frisse groene appel (bv. Greenstar)  
         ½ venkels 
         4 lente-uitjes 
         1/2 limoen 
         1 koffielepel mierikswortelpasta (naar smaak) 
         dragon (enkele takjes) 
         platte peterselie (enkele takjes) 
         100 g zure room 
         1 scheutje witte wijnazijn (of natuurazijn) 
         peper 
         zout

Spoel de venkel schoon en snij het deel dat je nodig hebt in hele fijne stukjes. Doe ze in een mengschaal. 
Schil de frisse appel en snij de vrucht in dunne plakjes. Maak er vervolgens reepjes van en ten slotte piepkleine blokjes (brunoise). Meng de appel met de stukjes venkel. 
Maak de lente-uitjes schoon en snipper de bleke en lichtgroene delen in flinterdunne ringen, meng ze bij in de schaal. 
Schep de zure room erbij en meng alles tot een smeuïge salade. 
Geef de salade een beetje scherpte met een lepeltje mierikswortelpasta. Gebruik een hoeveelheid naar persoonlijke smaak. 
Rasp een beetje groene zeste van de limoen erbij en knijp er vervolgens een scheutje van het zure sap bij (overdrijf niet). 
Spoel de takjes dragon en peterselie. Pluk de blaadjes van de kruiden en snipper ze zo fijn mogelijk en meng de salsa. Wie van dille houdt kan gerust ook wat van het kruid gebruiken. 
Proef en kruid de bereiding met voldoende peper van de molen en wat zout. Druppel er naar smaak nog een beetje azijn bij. 


De haringen 

         4 sneetjes roggebrood (1,5 cm dik) 
         4 bakharingfilets (ontgraat) 
         1 scheutje olijfolie

Strijk over de bakharingfilets van de staart richting de kop om te controleren of er storende graatjes zitten. Pluk de kleine (eetbare) stekels zorgvuldig weg met een (keuken)pincet. 
Druppel een beetje olijfolie over de visjes en strijk ze er mee in. Strooi er ook wat peper van de molen over. 
Snij het roggebrood in dikke sneden. Zo’n toast mag gerust anderhalve centimeter dik zijn. Strijk ook een klein beetje olijfolie over de sneden brood.

Grillen en serveren 
Stook de barbecue flink heet.  
Leg de bakharingen tussen een dubbele rooster en bak ze eerst op de velkant. Leg ook de dikke toasten erbij. 
Draai de visjes en de toasten al na één minuut om. Laat ze maximaal nog een minuutje grillen. Kort en krachtig geeft het beste resultaat, waarbij de vis sappig blijft en binnenin een beetje glazig is. 
Leg op elk bord een toast. Schep er een flinke portie van de frisse salade overheen en leg er dan een gegrilde bakharing bovenop, die je afwerkt met wat uitgelekte ringen van de gemarineerde sjalot.

BRON: Dagelijkse Kost https://dagelijksekost.een.be/gerechten/gegrilde-bakharing-op-roggetoast-met-appel-venkel-en-zure-room  

SMAKELIJK

naar boven
Pagina in de kijker