Etentjes

uw vereniging in De-Scroll-Kalender
mail  info@de-scroll-kalender.be

alles over selder  -  Vrienden van Digno Garcia  -  Droomt u al lang van een groendak ? : Groenpalet  -  30e Eetfestijn FC Nederboelare  -  Eetfestijn Met Muziek door 't Leven  -  Willemsfonds Croquemonsieur moment  -  Lentemaaltijd Natuurpunt Zwalmvallei  -  Gezinsbond Moerbeke jaarlijks eetfestijn  -  Joint Dokkaffee Lentefeest  -  vegetarisch broodbeleg  -  Ontdek de Centraal Amerikaanse keuken  -  23e Spaghettifestijn Chiro Moevia  -  Heart & Soul Dinner  -  De geheimen van de Geraardsbergse Mattentaart  
-  Ons voedsel vroeger en nu  -  over granen en meel  -  
Wintertentoonstelling Theaxus  -  Joint Gastronomie & Joint Dokkaffee  -  Onder stoom met Joan... Pulled pork in black BBQ-sauce  -     

 

Pagina in de kijker

Stekken en vermeerderen

*

naar boven
Bezoek aan de Ruisgaard

Beentjes buiten met Karel

 

naar boven

 

*

naar boven

 

*

kaarten bestellen
naar boven

Pagina in de kijker


*

*

Voor meer info, mail Annie of tel 055/49 64 23 (Annie Muller) 
Lees meer: 
Lentemaaltijd 2018

naar boven

 

*

naar boven

*

naar boven

 

*Vegetarisch broodbeleg 
Lekker ... en gezond 
Je gaat zelf creatief aan de slag met vegetarisch broodbeleg. Je maakt kleurrijke, smakelijke, hartige, zoete maar vooral eenvoudige bereidingen voor op de boterham. Dit onder andere op basis van tofu, kikkererwten, kwark, seitan, granen, groenten, boter en fruit. De bereidingen zijn verrassend in hun eenvoud, gemakkelijk in de huishoudelijke keuken te integreren en zijn zeer geschikt voor kinderen. Er is ook aandacht voor de kwaliteit van het brood, zo leren we o.a. het honing/zoutbrood kennen. Breng een schort en bewaardoosjes mee.

Inschrijven via CC De Werf vanaf 8/1 om 10u via www.ccdewerf.be, 053 72 38 11 of aan de ticketbaliedi, 13/03/2018 - 19:00 - 22:00 
di, 20/03/2018 - 19:00 - 22:00 Stedelijk trefcentrum Aalst Keizersplein 21B 9300 Aalst Standaardprijs - 52.00 Sociale prijs - 25.00 inschrijven 

naar boven

Stekken en vermeerderen

 

*
Ontdek de Centraal-Amerikaanse keuken 
Kookworkshop 
Diverse Afrikaanse, Spaanse en inheemse invloeden hebben kleur gegeven aan de Centraal-Amerikaanse gastronomie. Adriana Barcenas laat ons kennismaken met een unieke explosie van smaken. We maken chili con carne, paëlla, taco’s, quesidilla’s en guacomole. Tijdens het proeven van deze gerechten vertelt Adriana over de Centraal-Amerikaanse cultuur. Ingrediënten zijn in de prijs inbegrepen. Breng een mesje, snijplank en handdoek mee. 

di, 20/03/2018 - 19:00 - 22:00De Wattenfabriek Solleveld 35 9550 Herzele Standaardprijs - 20.00 Sociale prijs - 10.00 inschrijven 
naar boven

Pagina in de kijker

*

De geheimen van de Geraardsbergse mattentaart onthuld! 
Dag van de mattentaart 2018 
In het feestjaar van “950 jaar Geraardsbergse stadskeure” kijken we naar de geschiedenis van het bekendste streekproduct. Met lezingen, rondetafelgesprekken, infosessies, wandelingen en proeverijen op diverse locaties in de stad leer je de verhalen, geschiedenis en anekdotes van de mattentaart kennen. Deskundigen, kunstenaars, bakkers en boeren, en last but not least 'gewone' inwoners die van mattentaarten houden introduceren je als 'ambassadeurs van de Geraardsbergse mattentaart' in hun stad. Het wordt een kleurrijk volksfeest waar heel wat te zien, te beleven, te proeven en... te leren valt! Het gedetailleerde programma vind je binnenkort op de website van de stad Geraardsbergen. www.visitgeraardsbergen.be

zo, 22/04/2018 - 10:00 - 20:00 Stadhuis Geraardsbergen Markt 9500 Geraardsbergen Gratis - 0.00 
naar boven
Basiscursus biologisch tuinieren

Bezoek aan de Ruisgaard
 

*Ons voedsel vroeger en nu 
Hoe is onze voedselproductie en consumptie geëvolueerd over generaties heen en hoe heeft onze landbouw zich hieraan aangepast? En vice versa. De geschiedenis van onze voeding is er één van trage evoluties afgewisseld met grote omwentelingen. Vooral de laatste decennia is ons eetpatroon in een razend tempo veranderd. Dat heeft grote gevolgen voor onze planeet en onze gezondheid. In deze lezing wordt het hele verhaal in beeld gebracht en krijg je tips voor gezonde eetpatronen. 

do, 24/05/2018 - 19:30 - 22:30 pam Ename Lijnwaadmarkt 20 9700 Oudenaarde Standaardprijs - 10.00 Sociale prijs - 2.00 inschijven 

naar boven
 

*Over granen en meel 
We volgen een boeiende uiteenzetting over verschillende graansoorten, hét basisingrediënt van ons dagelijks brood. We bespreken voedings- en bakwaarden, oude en nieuwe gebruiken, fermentatie met gist en zuurdesem... Na de middag bezoeken we de wind- en rosmolen Te Rullegem (Herzele) waar de molenaar het volledige maalproces demonstreert. We sluiten er af met een streekbiertje en een lekker stukje versgebakken brood. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. breng een lunchpakket mee

za, 26/05/2018 - 09:30 - 16:00 Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender vzw Sint-Annastraat 8 9620 Zottegem Standaardprijs - 15.00 Sociale prijs - 3.00  inschrijven 

naar boven

Groenpalet, droomt u al lang van een groendak ?

 
 

Joint GASTRONOMIE bekijk hier ons aanbod 
Een feestje gepland in 2018? Lentefeest, verjaardag, pensioen, onder collega's of gewoon goesting om eens achter de toog te staan en vrienden te bedienen? 

JOINT Café.sport stelt zijn accommodatie ter beschikking, met of zonder JOINT personeel. Info en voorwaarden aan den toog !

www.jointjoint.be

Joint Dokkaffee Handelsdokkaai 4 9000 GENT - www.jointjoint.be

naar boven

 

 

*

Onderstoom met Joan...  
Pulled pork in black BBQ-sauce

 

Einde vorig jaar hadden mijn man en ik de kans om met vakantie te gaan in het zuiden van de Verenigde Staten. We reisden er door Texas en door Louisiana. 
Daarom dacht ik dat het wel een leuk idee was om jullie te trakteren op 3 recepten die super-Amerikaans zijn!
De eerste in het rijtje is "PULLED PORK" . Dat is een typisch BBQ-gerecht, elke regio heeft er wel een eigen versie van of een eigen saus voor.
Barbecue in de USA is echter iets helemaal anders dan wat wij hier kennen: BBQ is het synoniem om grote, taaie stukken vlees op een lage temperatuur en met een zeer lange gaartijd botermals te laten worden.
Wat wij kennen als "bbq" heet ginder "grillen" : boven flink hete kolen stukken vlees op vrij korte tijd gaar bakken.
De "pulled" in de bereiding duidt dan weer op wat met het vlees wordt gedaan nadat het gaar is: het wordt met de hand (of met een paar vorken) in grove draadjes getrokken.

Nu kwam het mooi uit dat ik een flinke hoeveelheid volk aan tafel verwachtte: uitgelezen moment om eens een groot stuk vlees klaar te maken! 
Op bestelling bezorgde de slager mij een prachtige, uitgebeende varkensschouder van goed 7 kg. 
Hiermee ging ik aan de slag om een recept te maken van de Amerikaans-Koreaanse chef kok Edward Lee : "Pulled pork in black BBQ-sauce" (Varkensschouder in draadjesvlees met zwarte bbq-saus). 
Amerikaanse BBQ met een aziatische toets in de bbq saus.

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheden : je kan bij de slager ook een halve varkensschouder vragen (en je halveert dan ook de hoeveelheden voor de marinade en de bbq saus). 
Je kan ook alle klaargemaakt vlees perfect invriezen. Ideale kost als er eens snel eten op tafel moet komen! En na een tijdje samen slapen in de diepvries, smaken vlees en saus mogelijks nog beter!
Ook als partyfood is het ideaal, omdat alles vooraf klaargemaakt wordt. De dag zelf moet je het enkel nog opwarmen.
In ieder geval : begin er minstens 2 dagen voordien aan.
 
INGREDIENTEN DROGE MARINADE 

* 1 uitgebeende varkensschouder (+- 7 kg) MET het vel er nog aan!! 
* olijfolie * 1/2 cup zout  
* 3 EL gemalen komijn  
* 3 EL paprikapoeder 
* 3 EL gemalen zwarte peper  
* kippenbouillon 
* 1 cup cola (geen dieetcola!!) 

INGREDIENTEN ZWARTE BBQ SAUS 

* 4 EL ongezouten boter 
* 1 EL olijfolie 
* 1 kg uien, gesnipperd  
* 8 lookteentjes, gepeld en gesnipperd  
* 3 jalapeno chilies, ontpit en in stukjes (geen must, voor liefhebbers van zwaar pikant. Vers verkrijgbaar bij Delhaize in de groentenafdeling) 
* 100 gr zwarte/donkerbruine rozijnen (géén gele!) 
* 250 ml bourbon (zeer goede en voor weinig geld in Aldi of Lidl, géén whisky nemen!) 
* 250 ml zwarte, sterke koffie 
* 250 ml cola (géén dieetcola) 
* 250 ml ketchup  
* 125 ml cup sojasaus 
* 125 ml balsamico-azijn  
* 4 EL zwarte kandijsiroop  
* 4 EL worcestershire saus 
* 1 EL Colman's mosterdpoeder of 2 EL dijonmosterd 
* 4 EL gemalen piment/jamaica-peper (hebben ze zeker bij Delhaize)  
* 4 EL gemalen zwarte peper 
* 1 EL cayennepeper  
* 1 EL paprikapoeder 
* sap van 2 limoenen  
* 1/2 cup sesamolie 

BEREIDING  

VLEES MARINEREN (Begin ten laatste 2 dagen voor je het vlees gaat opdienen !)

Meng de 4 ingrediënten voor de droge marinade. Neem een zeer scherp mes (een propere tapijtcutter is ideaal) en maak om de 2-3 cm een insnijding in het vel van de varkensschouder. 
Draai het vlees een kwartslag, en maak nog eens dezelfde insnijdingen zodat je een ruitpatroon van insnijdingen krijgt. 
Sprenkel olijfolie in de palm van je hand en wrijf hiermee de ham in, zowel langs de vlees- als de velkant. 
Neem de droge marinade en strooi die over zowel vlees- als velkant. Wrijf het poeder er in tot in de kleinste hoekjes, dus ook in het vet tussen de insnijdingen op de velkant. 
Neem een grote ovenschotel (ik gebruik een inox ovenschotel van 30x40cm binnenmaat) waar de schouder mooi inpast, leg het gemarineerde vlees er in, 
sluit de schotel af met kleeffolie (bij zilverpapier riskeer je dat de marinade zich door de alu-folie "vreet"). Laat minstens een nacht marineren. 

 

VLEES GAREN (daags voordien)
Oven voorverwarmen op 160 graden (heteluchtoven) Verwijder de plasticfolie, haal de varkensschouder uit de schotel. Giet op de bodem van de schotel een bodempje kippenbouillon (ongeveer 1/2 cm), doe daar nog een cup aan cola bij. 
Leg de schouder weer in de ovenschotel, op de vloeistof, met de ingesneden velkant naar boven. Met enkele repen aluminiumfolie maak je de braadslede dicht en laat dit goed aansluiten op de randen, zodat geen braadvocht verloren gaat. 
Probeer de alufolie wat bol te laten staan. Schuif de afgesloten braadslede in de oven, en laat 6 uur garen. Je hoeft tussentijds niet het vlees te gaan overgieten of zo. 

ZWARTE BBQ SAUS MAKEN (daags voordien)
In een inox kom met zware bodem, of een gietijzeren kom smelt je de boter met de olijfolie. Laat hierin de uien eerst stoven, laat ze onder geregeld roeren zo donker mogelijk kleuren/carameliseren. 
Voeg knoflook, rozijnen en desgewenst de jalapeno's toe, en laat nog 5 minuutjes meestoven op laag vuur. Giet hier de bourbon, koffie en cola bij om de bodem van de pan te deglaceren. 
Zet het vuur hoger en laat de vloeistof een paar minuutjes inkoken. Voeg nu de ketchup, sojasaus, balsamico azijn, kandijsiroop en worcestershiresaus toe en laat het geheel 5 minuutjes sudderen. 
Voeg mosterd(poeder), jamaicapeper, zwarte peper, cayennepeper en paprikapoeder. Laat 10 minuten voortsudderen. Vuur uitzetten en een kwartiertje laten afkoelen. 
Doe de saus in een blender of neem een staafmixer, voeg het limoensap en de sesamolie toe en pureer het geheel tot een gladde saus. 
Giet terug in de kom en bewaar in de koelkast tot je het vlees opdient, desgewenst op kamertemperatuur of opgewarmd. 

PULLED PORK MAKEN (daags voordien)
Haal na 6 uur garen het vlees uit de oven. Verwijder de aluminiumfolie en leg die naast de schotel. Schep met een pollepel zo veel mogelijk van de saus uit de pan. 
Het braadvocht niet weggieten, die moet later terug over het vlees! Trek nu het vlees met de twee vorken in draadjes, naar smaak fijn of in grovere stukken. Hier en daar ga je nog wat vet/vliezen moeten verwijderen. 
Als de hele schouder verwerkt is, verdeel je het vlees gelijkmatig over de ovenschotel en giet je vleessaus er weer over. Meng vlees en saus goed met mekaar. 
Dek de ovenschotel af met plasticfolie, en laat het vlees een nacht trekken in zijn saus  in de koelkast. Zo komen de smaken optimaal tot hun recht.

SERVEREN (de dag zelf)
 * warm de bbq saus op in een pannetje of in de microgolf
 * heb je alle vlees in  één keer nodig : warm het vlees op in de oven (bedekt schotel met alufolie tegen uitdrogen).
 * heb je maar een deel van het vlees nodig: schep het aantal porties in een pan en warm dit door op het vuur. Door de hitte van de pan gaat je vlees wat carameliseren, extra lekker!

Dien op naar wens op een bord met rijst, of in een broodje. Doe er wat van de BBQ saus over. Combineer met coleslaw of mangosalsa. 
 

Joan Vanden Bossche

onderstoom

Smakelijk !

naar boven

 
Groenpalet, droomt u al lang van een groendak ?