Etentjes

uw vereniging in Deze-Week
mail  info@de-scroll-kalender.be

conserveren en fermenteren  -  Improvisatie koken  -  Joint Gastronomie & Joint Dokkaffee  -  Murray McDavid whisky tasting  -  Smak(k)elijk November  -  Dag van de Ambachten  -  Persoonlijke Tentoonstelling Dorothea Van De Winkel  -  de natuurlijke keuken  -  Kaasavond Natuurpunt Herzele  -  Eetfestijn SPa Geraardsbergen  -  sauzen en feesthapjes  -  Croque en Spaghetti avond Natuurpunt Roosdaal  -  Feestelijke vegetarische bereidingen  -  Groenpalet: Groendak-voordelen  -  Onder stoom met Joan... Carrot Cake !  -     

 

 

 

Brussels Shops Tour

 

De Leuvense Stoof
 

*Conserveren & fermenteren

Praktische workshop

Wil je lang en op een milieuvriendelijke manier van de overvloedige oogst van je moestuin genieten, met behoud van vitaminen en mineralen? Dan kies je niet voor invriezen, maar voor oude bewaarmethodes zoals inmaken, pekelen en drogen. Het kost nu even tijd, maar nadien ben je blij dat je snel een heerlijk gerecht op tafel kan brengen. Door de komst van de koelkast en diepvries is deze kennis wat verdwenen en misschien kan je het ook niet meer aan oma vragen. Dankzij deze kookworkshop krijg je een overzicht van de technieken om je oogst lekker te verwerken. Indien mogelijk meebrengen: snijplankje, favoriete mes, keukenschort, twee complete weckbokalen (klein), confituurpot. Ingrediënten zijn inbegrepen in de deelnameprijs.

do, 23/11/2017 - 19:00 - 22:00 CC De Abdij (Koetshuis) Abdijstraat 10 9500 Geraardsbergen Standaardprijs - 17.00 Sociale prijs - 9.00 Inschrijven

naar boven

*

naar boven

De Leuvense Stoof

 

*sponsor


Joint GASTRONOMIE bekijk hier ons aanbod 

www.jointjoint.be

Joint Dokkaffee Handelsdokkaai 4 9000 GENT - www.jointjoint.be

naar boven

Pagina in de kijker

 

*

naar boven

*


naar boven

 

 

 

*

naar boven

*

Galerij Theaxus is vrij toegankelijk van 14 tot 19 uur op zaterdag, zondag, maandag en op afspraak.
Dorothea Van De Winkel  Ommegangstraat 3  9690  Kluisbergen-Kwaremont
 

Tel +32(0)55/38 60 53 Gsm +32(0)478/459 557 E-mail  info@galerij-theaxus.com    Web  www.galerij-theaxus.com

 
 
 
*De natuurlijke keuken 
Lekker vegetarisch koken 
Je leert in deze cursus kleurrijke, lichte en smakelijke vegetarische maaltijden bereiden. De zeven granen en enkele aanverwanten staan centraal als voedingsmiddel. We verwerken ze met ingrediënten van het seizoen tot een volwaardige en smakelijke maaltijd. We gaan aan de slag met bekende en minder bekende groenten, verschillende plantaardige eiwitten en oliën, verse en gedroogde kruiden en specerijen, bindmiddelen en natuurlijke zoetmiddelen. De bereidingen zijn eenvoudig en toepasselijk in diverse gezinssituaties. Deze activiteit is geschikt voor beginners en voor wie al wat ervaring heeft in de natuurlijke vegetarische keuken. De maaltijd met bio-ingrediënten is in de prijs begrepen. 

Vegetarisch koken met seizoensgroenten 
Seizoensgroenten bieden ons heel wat mogelijkheden om kleur, levendigheid en variatie in onze bereidingen te brengen. Kok Peter Vandermeersch wijst ons de weg. In enkele lessen leer je basisgroenten en allerlei 'vergeten' groenten op verschillende manieren te bereiden. Je maakt ook kennis met hun eigenschappen en werking. De gerechten zijn smakelijk, verrassend en  gemakkelijk te integreren in de dagelijkse keuken. Schort, droogdoek, bewaardoosjes meebrengen a.u.b. 

di, 28/11/2017 - 19:00 - 22:00 di, 05/12/2017 - 19:00 - 22:00 De Mastbloem Waregemsesteenweg 22 9770 Kruishoutem   Standaardprijs - 48.00  Sociale prijs - 29.00  inschrijven  

 
 


 

 

*

naar boven

De Leuvense Stoof

Brussels Shops Tour  

*

naar boven

Beentjes buiten met Karel

*Sauzen en feesthapjes 
Vegetarische keuken 
Je leert in deze les zelf feestelijke aperitiefhapjes maken met bijpassende sausjes. Dipsausjes, plantaardige mayonaises, kruidenstrooisels en pesto’s brengen smaak en kleur op je bord. Je leert hoe we met noten, pitten, zaden, groenten, granen, yoghurt, bonen en kruiden eenvoudige en smakelijke hapjes en sausjes maken. Onze maaltijden worden op die manier niet alleen gezonder maar ook aantrekkelijker, smakelijker en kleurrijker. Bewaardoosjes meebrengen. Ingrediënten in de prijs inbegrepen. 
 
do, 07/12/2017 - 19:00 - 22:00 LDC De Dendervallei Alfons De Cockstraat 12 bus A 9310 Herdersem Standaardprijs - 21.00 Sociale prijs - 11.00  inschrijven

naar boven

Beentjes buiten met Karel

 
 
*
 

*Feestelijke vegetarische bereidingen 
Vegetarische keuken 
Je leert in deze les een feestelijke maaltijd maken. Je leert hoe we met noten, pitten, zaden, groenten, granen, yoghurt, bonen en kruiden eenvoudige en smakelijke hapjes en sausjes maken. Onze maaltijden worden op die manier niet alleen gezonder maar ook aantrekkelijker, smakelijker en kleurrijker. Deze activiteit richt zich zowel tot wie de eerste stappen zet in de wereld van vegetarische voeding als tot wie zich hierin meer wil bekwamen. De ingrediënten zijn in de prijs inbegrepen. Bewaardoosjes meebrengen. 

do, 21/12/2017 - 19:00 - 22:00 De Mastbloem Waregemsesteenweg 22 9770 Kruishoutem Standaardprijs - 24.00 Sociale prijs - 14.00 inschrijven
naar boven

Pagina in de kijker

*

Onderstoom met Joan...  
Carrot Cake

De herfst mag zich terecht het meest gulle seizoen van het jaar noemen. Alles is geoogst en ligt klaar in de voorraadkast. En de eerste koude dagen dienen zich aan, tijd voor een makkelijk recept om een heerlijke taart te bakken !

Welke taart ? Worteltaart!!

Er komt een konijn bij de bakker en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltjestaart?” “Nee, het spijt me,” zegt de bakker, “worteltjestaart heb ik niet.” 
De volgende dag komt het konijn weer langs en vraagt: “Bakker, heeft u worteltjestaart?” “Nee,” zegt de bakker, “worteltjestaart heb ik niet.” 
Een week lang komt het konijn zo dagelijks vragen naar worteltjestaart , en de bakker wordt dat zo beu dat hij een worteltjestaart bakt. 
Als de volgende dag het konijn weer langskomt, vraagt ‘ie: “Bakker, heeft u worteltjestaart?” “Ja,” zegt de bakker. 
Zegt het konijn: “Da's vies he?”

VOOR DE CAKE:


(1 cup = inhoudsmaat van 250 ml; KL = koffielepel

         400 gr zelfrijzende bloem

         2 KL bakpoeder (zo uit klein zakske van Bakin’)

         1 KL zout

         1 ½ KL kaneelpoeder

         ½ KL nootmuskaat

         1 KL  gemberpuree (stuk gember schillen en dan tot puree raspen) OF  ½ KL gemberpoeder

         1 ¼ cup plantaardige olie (koolzaad, pinda, mijn voorkeur = mais = zoetste)

         200 gr kristalsuiker

         150 gr bruine suiker

         1 glazen tubeke vanille-essence

         4 Large eieren (of 5 M eieren)

         3 cups grof geraspte wortel (ik heb daarvoor ong. 400gr gebruikt (gewicht voor het schillen))

         200 gr pecannoten

o   Haal er 20 mooie, ongeschonden noten uit voor de decoratie

o   Rest vd noten : grof hakken

         100 gr donkere rozijnen  (1/2 cup)
 

VOOR DE FROSTING

         500 gr mascarpone

         1 doosje poedersuiker

         80 ml slagroom (van 40%)

         Sap van ½ citroen of tot genoeg (mascarpone moet zo een hint krijgen van citroen)

         Rasp van ½ citroen

         De 20 mooie pecannoten (zie vorige)

BEREIDING CAKE

         Oven voorverwarmen op 180°

         Bakvorm/springvorm van 24 cm invetten met wat maisolie en bestuiven met bloem.

         Droge ingrediënten mengen:

o   Meng bloem, soda, zout, kaneel en nootmuskaat in een kom

         Natte ingrediënten mengen:

o   Meng olie, suiker, vanille grondig. Kluts hierin de eieren 1 voor 1

o   Voeg als laatste de gember toe.

         Giet het drogen mengsel in 3 keer bij het natte mengsel. Meng telkens alles met een spatel of handklopper tot een mooie, egale massa

         Tenslotte voeg je er de geraspte wortels, noten en rozijnen aan toe.

         Doe het beslag in de bakvorm en bak gedurende 45 minuten, of tot een priem/houten of metalen brochettestokje er droog uitkomt.

         Laat volledig afkoelen eer je er de frosting in/op verwerkt

BEREIDING CREAM CHEESE

         Maak de cream cheese terwijl je cake bakt. Zet in afwachting in de koelkast, zo kunnen de smaken van room en citroen(zeste) beter met mekaar mengen.

         Doe de roomkaas in een mengkom en klop met de (hand)mixer tot egaal romig.

         Doe er de poedersuiker in 3 keer bij, telkens goed mengen tot alle klontertjes weg zijn.

         Giet er tenslotte de room bij, klop nog een minuutje door tot alles gemengd is

AFWERKING 

         Verdeel de lobbig geklopte mascarpone losjes over de bovenkant van de taart.

         Gebruik je niet alle cream cheese? Overschotje kan perfect dienen de volgende dag bij het ontbijt

         Verdeel de 20 pecannoten op een gelijkmatige manier over de cream cheese

Joan Vanden Bossche

Smakelijk !

naar boven

Oxfam pakt je in