Lifestyle

Lifestyle

Persoonlijke Tentoonstelling Dorothea Van De Winkel  -  Boek: Geschiedenis van wind- en watermolens in Meerbeke  -  verhaal zoekt schrijver (M/V)  -  Klimaattafels, zeg het eens...  -  Infoavond Diabetes  -  Filosofisch Café  -  spraakmakende ontmoeting: Patrick Lateur  -  Dag van de Ambachten  -  Happy Dance opendeur  -  Nationale dagen van de gevangenis  -  Er is leven na de dood, ook voor kerken ?  -  Repair Café Oudenaarde  -  Repair Café Sint-Lievens-Houtem  -  Wat moet ik nu geloven, dokter ?  -  maak je eigen verzorgingsproducten  -  Boekenbabbels  -  Kerstmarkt Zottegem  -  IJspiste te Geraardsbergen  -  Oxfam pakt je in  -  Kerstmarkt te Ressegem  -  Wereldcafé met optredens en dans  -  Kerstmarkt Moerbeke  -  Ronse Winterlicht  -  Kerstmarkt Geraardsbergen  -  Babbelonië  -  Joint Café.sport & Joint Dokkaffee  -  Groenpalet : Groendak-voordelen  -  Tiny WOOLF  -  Onder Stoom met Joan... Carrot Cake !   -    

  

 

 
*

Galerij Theaxus is vrij toegankelijk van 14 tot 19 uur op zaterdag, zondag, maandag en op afspraak.
Dorothea Van De Winkel  Ommegangstraat 3  9690  Kluisbergen-Kwaremont
 

Tel +32(0)55/38 60 53 Gsm +32(0)478/459 557 E-mail  info@galerij-theaxus.com    Web  www.galerij-theaxus.com

naarboven

De Warmste Bende

City Nightrun Ninove

 

*
BOEK: Geschiedenis van de wind- en watermolens en nog meer nieuws uit Meerbeke bij Ninove.
 

Na de uitgave in februari 2016 van het boek over de wind- en watermolens te Aspelare-Nederhasselt, in juni 2016 over de wind- en watermolen  te Voorde en in januari 2017 over de twee windmolens en het Hof ter Klei te Appelterre-Eichem, zetten we onze bespreking van de Ninoofse molens verder met de drie wind- en de twee watermolens van Meerbeke. 
Na een overzicht van de algemene geschiedenis van Meerbeke, behandelen we eerst de bovenslag watermolen de Fonteintjesmolen uit 1550. 
Een tweede watermolen op de Grote Molenbeek was de watermolen te Wol(f)putte. Dit is een zeer oude molenplaats, die al in 1189 wordt vermeld als zijnde eigendom van de abdij van Ninove. 
Te Meerbeke stonden ooit drie korenwindmolens: de houten Hutsenberg windmolen stond ongeveer een eeuw, van 1794 tot 1893, achter de pastorij, langs het Molenbaantje, aan het begin van de Sint-Pietersstraat. In oktober 1853 werd deze molen door een storm erg beschadigd en in 1893 uiteindelijk gesloopt.  
De tweede houten korenwindmolen was de Roesbekemolen of Molen Van der Perre, aan de Bokstraat. Hij werd in 1852 door August Remory opgericht en in 1862 verkocht aan Jan Frans van der Perre. Deze molen brandde in juni 1932 af. 
De derde windmolen was de stenen bergmolen genaamd Kasteelmolen of Kruisveldmolen, die omstreeks 1807 werd gebouwd en waarvan in 1823 Pieter Joannes van Snick eigenaar werd. In 1903 liet men nog een stoommachine plaatsen, maar in 1909 werd de windmolen gesloopt.

Het werd een dik boek van 250 bladzijden, rijk geïllustreerd met foto’s en kaarten, dat in beperkte oplage en in eigen beheer wordt uitgebracht. Kleurendruk was niet haalbaar, maar ook in zwart-wit uitvoering is deze studie een schatkamer aan feiten. Het boek is verkrijgbaar aan de prijs van 20,00 €.  
Bestellingen: Georges L. Souffreau  Bosstraat 30  9550 Woubrechtegem  053-627693  gsouffreau@telenet.be  Port binnenland: 3,70€

naarboven

 

 

*Verhaal zoekt schrijver (M/V)

Inspiratiecursus voor schrijvers

Verhalen zoeken dringend mensen die ze willen opschrijven!
Op vier avonden gaan we aan de slag met verbeelding en inspiratie. We schrijven ter plaatse en werken thuis aan kleine opdrachten die je laten kennismaken met het schrijversambacht en het kortverhaal.
Want verhalen vind je overal. De personages lopen je voorbij op straat, je vangt flarden op van conversaties uit hun verborgen levens. Je leest advertenties die je een glimp gunnen van plaatsen waarin andere wetten gelden, andere gebruiken. In je verbeelding groeien parallelle werelden waarin jij de baas bent en jouw werkelijkheid schept. Geen schrijfervaring nodig! 

 

wo, 22/11/ - 29/11/ - 06/12/ - 13/12/2017 - 19:30 - 22:00 Bibliotheek Kluisbergen Brugzavel 25B

9690 Kluisbergen Standaardprijs - 40.00  Sociale prijs - 8.00  inschrijven

naarboven


 

 
 
 
 

*
 
 

 

*
Donderdag 23 november om 19u30 : 
Filosofisch café met Alex Klijn

Eens te meer kan je een avondje komen filosoferen bij een goed glas en in tof gezelschap - of je nu een ervaren wijsgeer bent, of nog maar net een teen in het filosofische bad komt dompelen. Neem deel aan een gesprek en onderzoek mee een filosofische vraag. Verwacht geen duidelijk antwoord: het gaat om de denkoefening, het bewust worden van overtuigingen en redeneringen. De begeleider speelt de rol van Socrates: door vragen te stellen zet hij aan tot nadenken en zorgt hij voor evenwicht tussen filosofische diepgang en ontspannen gesprek. Alex Klijn begeleidt filosofische cafés, cursussen rond het brein en mindfulness. Verbondenheid creëren loopt als een rode draad door zijn werk en zijn leven. Samen dialogeren, mediteren, filosoferen...om hoofd en hart op één lijn te krijgen. Dit onder het milde motto: "be the change you want to see in the world."

Locatie:  HuisvandeMens Zottegem
Hoogstraat 42, 9620 Zottegem

Gratis toegang, wel graag inschrijven via zottegem@demens.nu of 09 326 85 70

 
 
 
 

 
 

 

 

*

naarboven

Fluo Night Run Aalst

 
 
*Maak je eigen verzorgingsproducten 

Zelf maken is consu-minderen 

In deze workshop leert Kelly je hoe je zelf 100% natuurlijke verzorgingsproducten kan maken. Je leert de basis van het zelf maken van producten als voedende créme, scrub, deodorant, lippenbalsem en tandpasta. Hoe begin je eraan? Waar koop je de ingrediënten? Welke oliën zijn geschikt voor jouw type huid? Op het einde van de avond ga je naar huis met een hoop informatie over de wondere wereld van DIY (do it yourself) cosmetica en met 2 tot 3 zelfgemaakte producten. Gelieve afsluitbare potjes mee te brengen. Ingrediënten zijn inbegrepen in de deelnameprijs. do, 07/12/2017 - 19:30 - 22:30't Kasteeltje Stationstraat 7 9470 Denderleeuw Standaardprijs - 27.00 Sociale prijs - 19.00 inschrijven

naarboven

Brussels Shops Tour

 

*

naarboven

Brussels Shops Tour

 

*

Kerstmarkten Zottegem. 

Ook dit eindejaar zet de stad Zottegem alle zeilen bij. Voor de derde keer wordt een permanente kerstmarkt voorzien op de Markt, dit van 8 tot en met 30 december. Die wordt georganiseerd in houten chalets, met afmetingen  3,00 m x 2,40 m.. Het tarief blijft 270€. 
Uiteraard blijven de
traditionele kerstmarkten, deze keer op 10 en 17 december, telkens van 14 tot 23 uur, een vast waarde. Eenvormige tenten, 3,15 x 4,00 m, worden opgesteld  op de Heldenlaan en op de Zavel. Deelnemers betalen ook hetzelfde tarief als vorig jaar: 160 € voor een verkoopstand met onmiddellijke consumptie;  85 € voor verkoopstand zonder onmiddellijke consumptie. 
Er zal een toeslag ter waarde van de huurprijs, als waarborg aangerekend worden. 
Wie wil deelnemen, moet er vlug bij zijn. Inschrijven kan vanaf 2 oktober om 8 uur door het inschrijvingsformulier te bezorgen via e-mail:
secretariaat@zottegem.be of aan stad  Zottegem, dienst secretariaat, Gustaaf Schockaertstraat 7 te 9620 Zottegem. De toewijzing van de beschikbare chalets of tenten gebeurt in de volgorde van de ontvangen inschrijvingen. 
Het inschrijvingsformulier en het reglement op de kerstmarkten kan u terugvinden op de site:
www.zottegem.be.

naarboven

Gehoorpreventie

Pagina in de kijker

 

*

naarboven

De Warmste Bende

City Nightrun Ninove

 

*

naarboven

Tio 3 textiel & crafts happening

*Wereldcafé met optredens en dans 
Tijdens het wereldcafé zijn er diverse optredens van lokaal talent die muziek brengen vanuit verschillende werelddelen. Een dj neemt ons op sleeptouw met dansbare muziek uit de hele wereld.  Beleef deze wereldreis in je eigen stad. 

za, 16/12/2017 - 19:00 - 23:59 Jeugdcentrum De Spiraal Zakkaai 29 9500 Geraardsbergen Gratis inschrijven
naarboven

Gehoorpreventie
 

 

*

naarboven

Je immunsysteem als bondgenoot

*Babbelonië 
Boeiende babbels en onverwachte ontmoetingen

Wil je je stadsgenoten beter leren kennen? Heb je zin in boeiende gesprekken en leuke activiteiten? In Babbelonië ontmoeten Nederlandstaligen en anderstaligen elkaar. We praten in groepjes over alledaagse dingen: kinderen en ouderen, feesten, ziekte en gezondheid, werk... Of we koken samen, maken een wandeling, nemen deel aan een buurtfeest, bezoeken een museum... Een vast programma is er niet. We bespreken samen wat we doen. Babbelonië is gratis, je moet niet inschrijven. Je kiest zelf of je elke week komt, of nu en dan. 

Babbelonië Geraardsbergen

Babbelonië Aalst  - Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen - Centrum voor Basiseducatie Bert Van Hoorickstraat 19 9300 Aalst
Babbelonië Aalst  - Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen - Centrum voor Basiseducatie Bert Van Hoorickstraat 19 9300 Aalst 
Babbelonië Aalst  - LDC De Toekomst Sint Kamielstraat 85 9300 Aalst

Babbelonië Aalst  - LDC De Toekomst Sint Kamielstraat 85 9300 Aalst

Babbelonië Aalst  - Administratief Centrum Aalst Werf 9 9300 Aalst

Babbelonië Ronse  

Babbelonië Denderleeuw

 

naarboven

Praten over plassen
 

Joint Dokkaffee Handelsdokkaai 4 9000 GENT - www.jointjoint.be
naarboven

De Leuvense Stoof

Beentjes buiten met Karel

Djembé sessie

Pagina in de kijker

*

PICTURE ART PHOTOGRAPHY
 
 

Fluo Night Run Aalst

Je immunsysteem als bondgenoot

 

 

*

Onderstoom met Joan...  

Carrot Cake

De herfst mag zich terecht het meest gulle seizoen van het jaar noemen. Alles is geoogst en ligt klaar in de voorraadkast. En de eerste koude dagen dienen zich aan, tijd voor een makkelijk recept om een heerlijke taart te bakken !

Welke taart ? Worteltaart!!

Er komt een konijn bij de bakker en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltjestaart?” “Nee, het spijt me,” zegt de bakker, “worteltjestaart heb ik niet.” 
De volgende dag komt het konijn weer langs en vraagt: “Bakker, heeft u worteltjestaart?” “Nee,” zegt de bakker, “worteltjestaart heb ik niet.” 
Een week lang komt het konijn zo dagelijks vragen naar worteltjestaart , en de bakker wordt dat zo beu dat hij een worteltjestaart bakt. 
Als de volgende dag het konijn weer langskomt, vraagt ‘ie: “Bakker, heeft u worteltjestaart?” “Ja,” zegt de bakker. 
Zegt het konijn: “Da's vies he?”

VOOR DE CAKE:


(1 cup = inhoudsmaat van 250 ml; KL = koffielepel

         400 gr zelfrijzende bloem

         2 KL bakpoeder (zo uit klein zakske van Bakin’)

         1 KL zout

         1 ½ KL kaneelpoeder

         ½ KL nootmuskaat

         1 KL  gemberpuree (stuk gember schillen en dan tot puree raspen) OF  ½ KL gemberpoeder

         1 ¼ cup plantaardige olie (koolzaad, pinda, mijn voorkeur = mais = zoetste)

         200 gr kristalsuiker

         150 gr bruine suiker

         1 glazen tubeke vanille-essence

         4 Large eieren (of 5 M eieren)

         3 cups grof geraspte wortel (ik heb daarvoor ong. 400gr gebruikt (gewicht voor het schillen))

         200 gr pecannoten

o   Haal er 20 mooie, ongeschonden noten uit voor de decoratie

o   Rest vd noten : grof hakken

         100 gr donkere rozijnen  (1/2 cup)
 

VOOR DE FROSTING

         500 gr mascarpone

         1 doosje poedersuiker

         80 ml slagroom (van 40%)

         Sap van ½ citroen of tot genoeg (mascarpone moet zo een hint krijgen van citroen)

         Rasp van ½ citroen

         De 20 mooie pecannoten (zie vorige)

BEREIDING CAKE

         Oven voorverwarmen op 180°

         Bakvorm/springvorm van 24 cm invetten met wat maisolie en bestuiven met bloem.

         Droge ingrediënten mengen:

o   Meng bloem, soda, zout, kaneel en nootmuskaat in een kom

         Natte ingrediënten mengen:

o   Meng olie, suiker, vanille grondig. Kluts hierin de eieren 1 voor 1

o   Voeg als laatste de gember toe.

         Giet het drogen mengsel in 3 keer bij het natte mengsel. Meng telkens alles met een spatel of handklopper tot een mooie, egale massa

         Tenslotte voeg je er de geraspte wortels, noten en rozijnen aan toe.

         Doe het beslag in de bakvorm en bak gedurende 45 minuten, of tot een priem/houten of metalen brochettestokje er droog uitkomt.

         Laat volledig afkoelen eer je er de frosting in/op verwerkt

BEREIDING CREAM CHEESE

         Maak de cream cheese terwijl je cake bakt. Zet in afwachting in de koelkast, zo kunnen de smaken van room en citroen(zeste) beter met mekaar mengen.

         Doe de roomkaas in een mengkom en klop met de (hand)mixer tot egaal romig.

         Doe er de poedersuiker in 3 keer bij, telkens goed mengen tot alle klontertjes weg zijn.

         Giet er tenslotte de room bij, klop nog een minuutje door tot alles gemengd is

AFWERKING 

         Verdeel de lobbig geklopte mascarpone losjes over de bovenkant van de taart.

         Gebruik je niet alle cream cheese? Overschotje kan perfect dienen de volgende dag bij het ontbijt

         Verdeel de 20 pecannoten op een gelijkmatige manier over de cream cheese

Joan Vanden Bossche

Smakelijk !

naarboven